Samarbeta mera i vårt mentorsprogram

En av de saker som framkom tydligast när vi undersökte klarspråksarbetet häromåret var att uppdraget som klarspråksansvarig är väldigt roligt. Väldigt roligt, men ofta väldigt ensamt. Därför tänkte vi på Språkrådet hjälpa till att göra jobbet ännu roligare genom att göra det lite mindre ensamt. Vi lanserar nu ett mentorsprogram!

Illustration föreställande två personer vid ett arbetsbord. Vid den ena syns en pratbubbla med texten "Så här brukar jag göra!", vid den andra syns en tankebubbla med en illustration av en lista i.

Du som har jobbat med klarspråk ett tag har förstås massor med erfarenhet att dela med dig av. Illustration: Isof/Undraw.

Ta hjälp av en mentor

Har ni nyligen dragit igång arbetet med klarspråk eller inte kommit så långt än? Du kanske är ganska ny på positionen och känner att du skulle vilja få råd och stöd av någon mer erfaren? Du kanske har massor av idéer men vet inte var du ska börja? Eller så vill du börja men du kommer inte på en enda idé om vad du skulle vilja göra? Då behöver du en mentor!

Bli mentor

Om du har jobbat med klarspråk ett tag har du förstås massor med erfarenhet att dela med dig av till någon som inte kommit lika långt. Kanske rullar arbetet på bra, kanske känner du att det gått i stå. Oavsett vilket är det dags att anmäla dig som mentor! Som mentor får du inte bara sprida dina arbetsmetoder och dina goda idéer, utan du kommer också att få hjälp tillbaka – någon som ser med nya, fräscha ögon på ert arbete och kanske kommer med idéer som du aldrig ens funderat på.

Anmäl dig

Vi vill att både du som vill ha en mentor och du som vill bli mentor kontaktar oss på klarsprak@isof.se. Berätta lite om dig själv och vad du kan bidra med eller vad för slags hjälp och inspiration du behöver. Därefter kommer vi att bedriva lite koppleriverksamhet genom att para ihop lämpliga kandidater. Vi kontaktar sedan er båda två.

Träffas minst tre gånger

Ni som paras ihop får förstås samarbeta precis som ni själva vill. Men vi föreslår minst tre träffar, antingen digitala eller fysiska, beroende på vad som är lämpligt.

Den första träffen kan handla om ”novisens” arbete och tankar – vad hen skulle vilja göra och vad som behövs i organisationen. På den andra träffen kan mentorn berätta om sitt klarspråksarbete – hur långt de har kommit, vad de gör och om resultatet av arbetet. Och sedan kan den tredje träffen handla om att utbyta idéer – vad av mentorns arbete kan överföras till nybörjarorganisationen, finns det andra förslag, kan de göra saker tillsammans?

Vi hoppas förstås att dessa tre träffar bara är början på en underbar vänskap som leder till ökat samarbete och ett ännu bättre klarspråksarbete på båda håll. Efter ett tag kanske det till och med är dags för novisen att själv bli mentor.

Intresserad?

Mejla oss på klarsprak@isof.se! Gör det redan i dag, så kan vi börja matcha ihop paren.

Ingrid Olsson och Gabriella Sandström
Klarspråksansvariga på Språkrådet