Bra grundarbete lönar sig

Det är alltid lika roligt att göra årets andra nummer, för då innehåller tidningen goda exempel för andra att inspireras av.

Porträttfoto av Gabriella Sandström.

Gabriella Sandström. Foto: Joachim Bago.

Camilla Lindholm skriver om hur Skatteverket gjorde för att kamma hem Klarspråkskristallen 2021. Temat var klarspråksarbete i kristider – och utan ett bra grundarbete hade det antagligen inte gått så pass smidigt att snabbt ta fram begripliga texter under pandemin.

Agneta Häggström, språkvårdare på Försäkringskassan, berättar om hur hon ställt om sina klarspråksutbildningar till distans. Många bra tips till er som utbildar!

Vi på Språkrådet lanserar nu ett mentorsprogram för klarspråksansvariga – ta chansen, både ni som är nya och ni som har lång erfarenhet.

Glädjande nyheter från våra grannländer: Stortinget i Norge har fattat beslut om en ny språklag med en särskild klarspråksparagraf. Hurra! Och våra kollegor på Språk institutet i Finland har utvecklat en klarspråkskurs på nätet som vi gärna vill tipsa om. Den är helt på svenska och går bra även för oss i Sverige att använda.

Ett sorgligt besked nådde oss i slutet av april. Barbro Ehrenberg-Sundin, en av klarspråksvärldens första och främsta har avlidit. Barbro har betytt enormt mycket för klarspråksarbetet inte bara i Sverige utan också internationellt. Vi är många som minns Barbro och hennes insatser med tacksamhet och värme!

Gabriella Sandström
Redaktör för Klarspråk