Notiser nr 1/2021

Se föredragen från nordiska konferensen

Nu har vi publicerat de inspelade föredragen och samtalen från den nordiska klarspråkskonferensen Klarspråk 2020 i november. Även du som inte deltog kan ta del av konferensen i efterhand!

Filmer från konferensen Klarspråk 2020

Texten #klarspråk2020 tillsammans med streck i färgerna från de nordiska flaggorna.
Illustration föreställande en silhuett av en stad med texten Svenskan i samhället.

Kan en myndighet vara rolig?

Går det att använda humor i myndighetskommunikation? Gör det i så fall något om humorn är exkluderande, och finns det någon motsättning mellan att vara rolig och att uppfylla sitt myndighetsuppdrag? Senaste avsnittet av Språkrådets podd Svenskan i samhället innehåller ett samtal om humor från konferensen Klarspråk 2020.

Poddavsnitt: "Kan en myndighet vara rolig?"

Omslaget på Utrikes namnbok.

Ny upplaga av Utrikes namnbok

I den nya utgåvan av Utrikes namnbok finns namn på myndigheter, departement, EU-organ och länder samt titlar på svenska och sex andra språk: engelska, finska, franska, spanska, tyska och ryska. Den finns att ladda ned och beställa i tryckt form från regeringens webbplats.

Ny upplaga av Utrikes namnbok Länk till annan webbplats.

 

Podd om inkluderande språk

Avsnitt 19 av Språktidningens blogg handlar om inkluderande språk. Chefredaktören Anders Svensson samtalar med språkforskaren Lena Lind Palicki om så kallade person först-uttryck. Blir det någon skillnad att säga person som tigger i stället för tiggare? Påverkar det vår syn på människan som uttrycket syftar på? Lyssna på avsnittet på Språktidningens webbplats.

Poddavsnitt: "Tiggare eller person som tigger?" Länk till annan webbplats.

Språkrådsdagen 5 maj

I år blir konferensen Språkrådsdagen helt digital! Temat är fint och fult – attityder till språk. Som vanligt delas Klarspråkskristallen och Minoritetsspråkspriset ut. Håll utkik efter program och anmälan. Håll utkik efter program och anmälan på isof.se/sprakradsdagen2021.

Information om Språkrådsdagen 2021

Omslaget på boke I kundens skor. På omslaget syns olika skor på rad.

Att våga sätta foten i kundens skor

Att förstå sina kunder – eller medborgare eller patienter – är svårt, och många organisationer misslyckas med att se och möta deras behov. Boken I kundens skor av Klas Hallberg och Per Kristensson handlar om hur man involverar mot tagarna i arbetet för att kunna erbjuda tjänster som skapar värde.

Konferensen Access for all

Intresserad av att vara med på en internationell klarspråkskonferens? Passa på nu när det är möjligt att delta på distans! Konferensen Access for all pågår den 11–13 maj och har temat Plain language is a civil right.

Konferensen Access för all Länk till annan webbplats.

Språkbruk på nätet

Den finländska tidskriften Språkbruk är numera digital. Artiklarna är gratis att ta del av och publiceras på torsdagar.

Språkbruks webbplats Länk till annan webbplats.