Notiser nr 3/2020

Nordisk klarspråkskonferens

Den 19–20 november arrangerar vi en nordisk klarspråkskonferens med föredragshållare från hela Norden. Temat är nya metoder och samarbeten för klarspråksarbete. Du kan delta antingen på plats i Stockholm eller på distans. Obs.! Lägre deltagaravgift om du anmäler dig senast 30 september.

Klarspråk 2020 Länk till annan webbplats.

Anmäl din e-postadress

Du har väl inte missat att du måste anmäla din e-postadress om du vill fortsätta läsa Klarspråk? Det gäller både dig som varit prenumerant på den tryckta tidningen och dig som redan har en digital prenumeration.

Anmäl din e-postadress för prenumeration. Länk till annan webbplats.

Omslaget på boken Handbok för språkpoliser.

Handbok för språkpoliser

Sara Lövestam, författare till en rad böcker om grammatik, har nu gett ut en handbok för alla språkpoliser. Eleverna vid Saras språkpolishögskola får välja mellan de två inriktningarna good cop och bad cop. Med humor och pedagogik ger hon läsaren en kurs i ”det språkpolisiära hantverket”.

Klarspråkskristallen 2021

Temat för Klarspråkskristallen nästa år blir klarspråksarbete i kristid. Kanske har din organisation gjort något enastående på området? Börja samla argument redan nu!

Mer information om hur du nominerar kommer. Länk till annan webbplats.

Omslaget på boken Emoji.

Emojiernas historia

I boken Emoji berättar Daniel Hånberg Alonso den intressanta historien bakom de enkla figurerna som utvecklats till över 3 000 bilder som vi i dag kan förstärka och förtydliga våra texter med. Boken beskriver vilken roll emojierna har i digital kommunikation, om hur det går till när nya emojier läggs till och om arbetet med att göra dem mer inkluderande.

Omslaget på boken Svenskan går bananer.

Översättningssvenska

I boken Svenskan går bananer skriver översättaren och språkvetaren Alexander Katourgi om översättningssvenska – alltså översatta texter med synliga spår av ursprungsspråket. Ofta är det texter med engelska inslag vi möter, och i boken bjuds läsaren på många sådana exempel. I stället för att gå bananer, förlåt bli tokig, över detta kan hen inspireras av bokens rikliga förslag på mer idiomatiska ord och uttryck.

Kommunikationspris till pressträff

Vid en digital gala i maj delade föreningen Sveriges Kommunikatörer ut flera kommunikationspriser. Årets hederspris gick till den dagliga pressträffen kl. 14 som Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen håller. Ur motiveringen: ”Med fakta och analys i botten, uppdaterad lägesbild, samordnande budskap, öppenhet, tydlighet och ödmjukhet har de drivit kommunikation på ett sätt som kommer gå till historien.”

Forskning om coronainformation

Kriskommunikationen har under coronapandemin inte fungerat lika bra i utsatta områden som i övriga Sverige, enligt en ny forskningsrapport från Göteborgs universitet. En av forskarnas slutsatser är myndigheter måste bli bättre på att nå ut till alla.

Läs mer

Göteborgs universitet: Ny studie: Coronakommunikationen fungerade sämre i utsatta förorter Länk till annan webbplats.