Notiser nr 2/2020

Omslaget på boken Webbredaktörens skrivhandbok.

Skrivhandbok för webbredaktörer

I den sjunde omarbetade upplagan av Webbredaktörens skrivhandbok har författarna Karin Guldbrand och Helena Englund Hjalmarsson anpassat innehållet efter den tekniska utvecklingen och användarnas föränderliga beteenden. Boken är tänkt som handbok eller kurslitteratur på skrivkurser.

Viktigt! Anmäl din e-postadress!

Vill du fortsätta läsa Klarspråk? Alla prenumeranter måste nu registrera sin e-postadress för att fortsätta få tidningen. Det gäller både dig som är prenumerant på den tryckta tidningen och dig som redan har en digital prenumeration.

Läs mer

Om Klarspråk: Registrera din e-postadress för att starta en prenumeration

Krönika: Viktigt! Anmäl din e-postadress för att fortsätta läsa Klarspråk

Nordisk klarspråkskonferens

Visst vore det kul att gå på konferens, nätverka och lära sig något nytt? Den 19–20 november arrangerar Språkrådet en nordisk klarspråkskonferens i Stockholm med föredragshållare från hela Norden. Temat är nya metoder och samarbeten för klarspråksarbete. Vi vet ännu inte exakt vilka former det blir, men konferensen blir av! Håll utkik efter mer info på konferensens webbsida isof.se/klarsprak2020.

Vinnarna av årets språkpriser

Skärmdump på videohälsning från en leende Amanda Lind invid en ruta med en teckenspråkstolkare. Bredvid syns ett fotografi på fem personer, varav en håller i ett diplom och en blombukett.

Amanda Lind skickade en videohälsning till vinnarna av Minoritetsspråkspriset och Klarspråkskristallen 2020.

Nu är 2020 års vinnare av Klarspråkskristallen, Minoritetsspråkspriset och Erik Wellanders pris utsedda. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind skickade videohälsningar, och vinnarna kommer att få ta emot få sina priser på Språkrådsdagen 2021.

Minoritetsspråkspriset tilldelas föreningen Teckenspråkets röst (bilden), för arbetet för att döva personer ska kunna delta i samhällslivet på samma språkliga villkor som andra i samhället. Emma Sköldberg tilldelas Erik Wellanders pris för sitt viktiga, mångsidiga och nydanande arbete inom lexikografi.

Läs mer

Nyhet: Konsument- och medborgarservice, Göteborgs stad, tilldelas Klarspråkskristallen 2020 (5 maj 2020)

Nyhet: Teckenspråkets röst vinnare av Minoritetsspråkspriset 2020 (5 maj 2020)

Språkrådsbloggen: Ord i coronans spår

Har du sett vår nya blogg? På Språkrådsbloggen följer vi orden i coronans spår och skriver bland annat om karantän, rekommendation, hälsolitteracitet och om facktermer som patognomon och observation. Ett av inläggen handlar om de många nyord som uppstått under pandemin. Dit hör exempelvis sammansättningar med corona, covid och karantän, men också fyndiga teleskopord som karanträna och covidiot. Alla inlägg finns på Språkrådsbloggen.

Norsk språklag på gång

Snart ska även Norge få en modern språklag. Lagförslaget presenterades av kulturministern den 12 maj, och senare ska stortinget besluta om det. I förslaget slås fast att det offentliga har ansvar för nynorska och bokmål, norskt teckenspråk, de samiska språken och nationella minoritetsspråk. Även klarspråk tas upp i förslaget.

Kärt barn har många namn

I stället för klarspråksarbete pratar man numera ofta om bemötande, nudging, tjänstedesign eller kundresor. Exempelvis erbjuder föreningen Sveriges Kommunikatörer utbildningen Kundresan som verktyg för effektiv kommunikation, som bland annat handlar om att skapa förståelse för målgruppens behov.