Viktiga ämnen och berättelser som berör i Socialstyrelsens podd

Fördjupad information, goda samtal, berättelser som berör. Kloka människor som reflekterar kring svåra etiska frågor. Det är tankarna bakom Socialstyrelsens poddradio På djupet.

Två personer sitter vid ett stort bord. På bordet står inspelningsutrustning.

Tidigare generaldirektören Barbro Westerholm och Ola Billger i inspelningsstudion. Foto: Socialstyrelsen.

De allra flesta myndigheter kommunicerar oftast genom texter: rapporter, broschyrer, pressmeddelanden, webbplatser. Någon gång en debattartikel, ibland en replik. I bästa fall bildsatt, då och då med grafik. Sedan kompletterar man gärna med rörlig bild eller en flodvåg av Powerpointpresentationer.

Allt det där behövs förstås på olika sätt. Jag är dock övertygad om att myndigheter i allt större utsträckning också behöver lära sig att arbeta med ljud och poddradio. Vi vet att poddar växer starkt – i åldrarna upp till 35 är poddlyssnandet rätt vanligt – och fördelarna framför mer traditionell myndighetsinformation är många.

Poddradio är ett billigt och enkelt sätt att nå fram med information – och framförallt ger det möjlighet till reflektion, samtal och fördjupning på ett sätt som text och film inte alltid är bra på.

Socialstyrelsen är Sveriges kunskapsmyndighet för vård och omsorg. Vår podd På djupet Länk till annan webbplats. har funnits sedan hösten 2016 och är ett viktigt sätt att nå ut med fördjupad information.

Vi hanterar ofta komplicerade frågor: Hur är det att leva med endometrios? Hur känns det att få en njurtransplantation? Hur kommer en ung människa tillbaka från stroke och afasi? Hur bekämpar vi könsstympning?

Oftast kompletterar vi experternas information med hjälp av berättelser som berör: I På djupet finns Sukran som berättar om hur det är att fungera som tolk till sina föräldrar och få ta del av deras sjukdomar och journaler. Där finns Hanna som berättar om hur det är att ta hand om utsatta barn och Mathilda som sätter ord på känslan av att komma till ett familjehem. Där finns också Tommy som berättar om vännerna som dött av överdoser och Elisabeth som beskriver hur det är att upptäcka att ens dotter fått en svår och sällsynt diagnos.

Vi vänder oss till professionen: socionomer, läkare, sjuksköterskor, chefer och beslutsfattare inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten.

Men vi vänder oss förstås också till patienter och till en intresserad allmänhet. Alla som är föräldrar har nytta av att lyssna till något av avsnitten som handlar om hur man bemöter och pratar med barn och ungdomar.

Vad är då det viktigaste att tänka på när man gör myndighetspodd? Det krävs inga stora resurser eller investeringar. Men det krävs ett viktigt ämne, lite nyfikenhet och en bra berättelse. Sedan gör det goda samtalet resten.

Vi blir alla lite klokare av att våga prata om svåra frågor.

Ola Billger
Kommunikationsdirektör på Socialstyrelsen och samtalsledare i På djupet