Tre frågor till...

Jack Werner, som skrivit en bok om källkritik och myter på nätet, ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”:

Porträttfoto på Jack Verner.

Jack Werner. Foto: Gabriel Liljevall

Varför är vi ofta så okritiska till sånt vi läser och delar på nätet?

”Det är vår hopplösa hjärna som är skurken. Vi är på många sätt tyvärr programmerade att vara okritiska, särskilt till information som överensstämmer med vad vi redan tror är sant och som verkar viktig för vår omgivning.”

Vad är det viktigaste att tänka på inför valet när det gäller källkritik?

”Dels att vår hjärna är bäst på att lura oss, dels att vi fattar många politiska beslut baserat på känslor, och att många därför vill att vi ska känna känslor. Att provocera oss och göra oss förbannade är en politisk strategi. Då hjälper ingen källkritik i världen. l Det är extra svårt att förhålla sig kritiskt till personer och organisationer som man delar värderingar med.”

Hur ska man göra?

”Försök betrakta dem som du hade betraktat en person, ett parti eller en organisation som står för motsatsen till det du håller med om. Var hårdare mot dem än mot dina motståndare.”

Du brukar säga att man ska ”obestämma sig”. Vad menar du med det?

”Vår världsbild är på många sätt ett pussel vi redan lagt och vägrar ompröva, och vi reflekterar inte ens särskilt ofta över det. Det jag menar med att obestämma sig är att försöka ta ett steg tillbaka, och i kanske en vecka nagelfara din egen ståndpunkt lika nitiskt som om det var din motståndares. Det värsta som kan hända är att du utvecklas.”