Livsviktig kommunikation

Det här numret handlar om klarspråk inom vård och omsorg.

Porträttfoto av Gabriella Sandström.

Gabriella Sandström. Foto: Joachim Bago

Kanske är det inte alltid så bokstavligt som rubriken antyder, men det är svårt att föreställa sig andra områden där ett (o)begripligt språk kan vara lika avgörande. Här har fackspråket en stor betydelse i kommunikationen inom och mellan olika yrkesgrupper.

Men lika viktig är kommunikationen med dem som inte är fackfolk. Personal inom vården och omsorgen måste kunna kommunicera med patienter och deras anhöriga på ett begripligt sätt. Vad innebär diagnosen? Vilken behandling behövs? Hur ska läkemedlen tas?

På Språkrådsdagen i slutet av april fick 1177 Vårdguiden ta emot Klarspråkskristallen. De belönades bland annat för sitt inkluderande språk på webbplatserna 1177.se och umo.se. I artikeln här intill beskriver de sitt arbete med att göra hälsoinformation begriplig.

Folkhälsomyndigheten berättar om en stor kampanj mot antibiotikaresistens och om vilken roll klarspråk spelat. Vi får också läsa om två intressanta forskningsprojekt som berör kommunikation inom vården.

Termen brukare som används inom socialtjänsten har ofta kritiserats. Språkspalten reder ut hur och när brukare är tänkt att användas – och när den kan ersättas av andra ord.

Gabriella Sandström
Redaktör för Klarspråk