3. Kan en myndighet vara rolig?

Är det okej för myndigheter att skoja till det i sociala medier? Eller är det rent av olämpligt? Det här avsnittet av Svenskan i samhället handlar om att kombinera klarspråk med humor i myndighetskommunikation.

Avsnitt tre av Svenskan i samhället bjuder på ett panelsamtal från klarspråkskonferensen Klarspråk 2020. De samtalande är fyra experter på begriplig – och ofta rolig – myndighetskommunikation. Frågor som diskuteras är bland annat hur det rent praktiskt går till när humor blir en del av myndighetskommunikationen, om det gör något att humorn kan bli exkluderande och om det finns svårigheter med att vara rolig och samtidigt uppfylla sitt myndighetsuppdrag?

Lyssna

Transkribering till avsnittet

Transkriberad version av avsnitt 3. Kan en myndighet vara rolig?

Lyssna via app/plattform

Svenskan i samhället finns på flera olika poddplattformar och i olika poddappar. Sök på Svenskan i samhället på valfri plattform eller app för att hitta avsnittet.

Medverkande i avsnittet

Magdalena Westin Piotrowska är intendent och verksamhetsutvecklare på Livrustkammaren.

Katti Kaliomäki är kommunikationschef på Skatteförvaltningen i Finland.

Maria "Pippi" Fremer är språkvårdare och forskare på Institutet för de inhemska språken i Finland.

Lena Lind Palicki är universitetslektor i svenska vid Stockholms universitet, och har tidigare arbetat som språkvårdare vid Språkrådet.

Gabriella Sandström är språkvårdare på Språkrådet och expert på klarspråksfrågor.

Ingrid Olsson är språkvårdare på Språkrådet och expert på klarspråksfrågor.

Josefin Knave är webbredaktör på Isof.

Källor

Ljudupptagning från "Dag 8 av stängt museum. Det går bra. Vi kämpar på. Gustav II Adolfs död vid slaget vid Lützen 1632. Du behöver inte tacka." (instagraminlägg, 6 november 2020) Länk till annan webbplats.. @livrustkammaren, Instagram. Hämtat 7 december 2020.

Ljudupptagning från Fru Plotter, Fru Planér (husmorsfilm, 1951) Länk till annan webbplats.. Centrum för näringslivshistoria. Hämtad 7 december 2020.

Ljudupptagning från ASMR-Osku (instagraminlägg, 2018). Länk till annan webbplats. @verohallinto, Instagram. Hämtat 7 december 2020.

Ljudupptagning från "Hau hau. Täällä koronapennut calling." (instagraminlägg, 27 maj 2020) Länk till annan webbplats.. @verohallinto, Instagram. Hämtat 7 december 2020.