- Startsida
- Lär dig mer
- Levande traditioner
Levande traditioner
Nationell förteckning över immateriella kulturarv i Sverige
-
Internationella nomineringar
Nu är det möjligt att föreslå nomineringar till Unescos internationella register.
-
Kategorier
I förteckningen finns flera olika kategorier, till exempel hantverk och musik.
-
Om förteckningen
Inom ramen för Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet.
-
Pitepalt
9 mars 2021Pitepalten tillagas av en deg gjord på råriven potatis och korn- och/ eller vetemjöl som fylls med stekt fläsk. Den kokas i saltat vatten och äts med…
-
Surströmming
20 januari 2021Surströmming, eller surfisk som den tidigare hette, var tidigare en del av den vardagliga kosten. Fisken bereds genom fermentering som är en mycket g…
-
Psalmodikon
23 november 2020Psalmodikon är ett stränginstrument som var mycket vanligt i stora delar av Sverige i under 1800-talet och som har fått ett nyväckt intresse under de…
-
Mångkulturella almanackan
10 november 2020Mångkulturella almanackan produceras på Mångkulturellt centrum i Fittja, Botkyrka. Det är en tryckt publikation, men också en metod för att dokumente…
-
Kroppkakor
16 oktober 2020Kroppkakor är runda bollar bestående av en deg på potatis, ibland också med vetemjöl och ägg. Den tillagas genom att kokas i vatten. Ofta har de ett …
-
Nejonögonfiske
24 augusti 2020Att fiska nejonögon med speciella tinor är en mycket gammal tradition. Fisket, som tidigare var omfattande, bedrivs i dag i mycket liten skala, och a…
-
Jakt med lös hund
16 juni 2020Att jaga med lös hund har handlat om allt från överlevnad till fritidssyssla för överklassen genom åren. Traditionen har också gett upphov till en gr…
-
Hammarkullekarnevalen
14 maj 2020En karneval med fötter som förgrenar sig över världen.
-
Turnerande klassisk cirkus
31 mars 2020Cirkusar har turnerat i Sverige sedan i slutet av 1700-talet. I början av 1900-talet fanns det ett tjugotal cirkusar i Sverige, men antalet har varie…
-
Skinnberedning/garvning
17 februari 2020Skinnberedning/garvning är kunskapen om hur man tillvaratar skinnet från ett djur och bearbetar det så att det blir ett hållbart, tåligt och mjukt ma…
-
Semlor
5 februari 2020Att äta och baka fastlagsbullar under årets första månader är en utbredd tradition inte bara i Sverige, utan även i andra nordeuropeiska länder. De h…