Pitepalt
Pitepalten tillagas av en deg gjord på råriven potatis och korn- och/ eller vetemjöl som fylls med stekt fläsk. Den kokas i saltat vatten och äts med lingon eller smält smör som tillbehör. Traditionen att äta palt är särskilt starkt fäste i Norrbotten. Den finns dock i flera varianter runt Östersjön och även i södra Sverige där den kallas kroppkaka.

Pitepalt äts ofta tillsammans med lingonsylt och en klick smör.
Kategori: Mattraditioner
Geografiskt läge: Främst Norrbotten och Västerbotten
Pitepalten är en kokt bulle av råriven potatis och kornmjöl och/eller vetemjöl, med stekt fläsk som inkråm som är den vanligaste varianten i dag. Palten kan också vara ofylld och äts då med fläsk som tillbehör. Den fyllda palten kallas fettpalt och den ofyllda flatpalt. Palten kokas vanligtvis i saltat vatten, men förr kunde den också kokas i köttspad eller vassle. Den äts ofta med rårörda lingon och kallt smör. Blodpalt är en variant som fortfarande är vanlig, medan leverpalt och njurpalt är mer ovanliga. Traditionen med palt är mycket stark i hela Västerbotten och Norrbotten, men Piteå har kommit att bli centrum för palten och ”pitepalt” har blivit ett eget begrepp.