Jakt med lös hund
Att jaga med lös hund har handlat om allt från överlevnad till fritidssyssla för överklassen genom åren. Traditionen har också gett upphov till en grupp hundraser – stövare.

Fynd i form av gamla gravar och hällristningar visar att hundar och människor levt tillsammans i hundratals år. Foto: Bror Jakobsson/Bohusläns museum (CC BY-NC-ND).
Kategori: Natur och världsbilder
Geografiskt läge: Hela landet
Jakt med lös hund har funnits i Sverige sedan mycket lång tid. Det berodde på att landet var glest befolkat, tillgången på vilda djur var relativt god samt att människor var beroende av jakt för sin överlevnad.

Hundrasen Hamiltonstövare är en svensk hundras som är lämplig för jakt på småvilt. Foto: Lotta Bengtsson/Svenska Kennelklubben.
Jakt med lös hund förekommer i huvudsak i det svenska skogslandskapet och utövas ännu i hela landet. Traditionen har också gett upphov till en grupp hundraser – stövare som används till jakt efter småvilt. I dag har vem som helst rätt att jaga som uppfyller de formella kraven.
Jaktformen har efter hand förändrats i enlighet med de förändringar som det svenska landskapet genomgått och den är i dag främst en natur- och fritidsaktivitet med viss betydelse för den lokala gemenskapen på landsbygden. För en del hundraser som används vid löshundsjakt visas i dag allmänt ett minskat intresse.
En rad samverkande faktorer har haft en negativ inverkan på utövandet. Bland annat har klimatförändringar bidragit till att flera inhemska arter, som exempelvis älgen, har minskat. En ytterligare inverkande faktor är diskussionen kring olika jaktformer. Traditionen vidareförs numera främst genom utbildning. Jägarexamen som varit obligatorisk sedan 1985 innehåller kunskap om bland annat löshundsjakt.