Semlor
Att äta och baka fastlagsbullar under årets första månader är en utbredd tradition inte bara i Sverige, utan även i andra nordeuropeiska länder. De har funnits sedan medeltiden men såväl namnet som formen och tillredningen har förändrats genom åren.

Kategori: Mattraditioner
Geografiskt läge: Hela landet

Semlor på olika sätt. När semlan äts med varm mjölk kallas det för hetvägg. Semlewrap är en av alla de olika semleformer som kommit till under 2000-talet. Foto: Isof.
Att äta och baka semlor, eller fastlagsbullar, är en utbredd tradition i samband med ”fettisdagen”. Traditionen har funnits sedan medeltiden under det att semlans namn, tillredning och sammansättning har förändrats. Den semla som i dag förekommer i Sverige bakas på vetemjöl och garneras med mandelmassa, vispgrädde och florsocker. Även andra varianter kan dock förekomma. Semlan har även många namn bland annat beroende på hur den äts. Om den serveras med varm mjölk kallas den istället hetvägg. Namnet lever kvar sedan 1700-talet då den kokades i varm mjölk.
Semlans utseende har förändrats efter hand som det blivit allt vanligare med ingredienser som vetemjöl, socker, jäst och mandelmassa. Även traditionen att äta kaffebröd har bidragit till semlans nuvarande form. Semlan har även fortsättningsvis omskapats och under 2000-talet har en mängd nya varianter tagit form.
Under fettisdagen äts det över fem miljoner semlor i Sverige och få bakverk får lika stor uppmärksamhet. Marknadsföringen kulminerar framförallt på ”fettisdagen” men under senare tid har försäljningen startat allt tidigare. Traditionen främjas bland annat av en stor mängd tester som utgör bas för jämförelser mellan olika konditorier. Det finns även många recept att tillgå.

Lille Birger äter fettisdagsbulle för första gången. Foto: Carl Larssons Fotografiska Ateljé AB/Länsmuseet Gävleborg (CC BY-NC).