- Startsida
- Lär dig mer
- Levande traditioner
Levande traditioner
Nationell förteckning över immateriella kulturarv i Sverige
-
Internationella nomineringar
Nu är det möjligt att föreslå nomineringar till Unescos internationella register.
-
Kategorier
I förteckningen finns flera olika kategorier, till exempel hantverk och musik.
-
Om förteckningen
Inom ramen för Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet.
-
Björksav – tappning och tillredning
2 maj 2022Björksav har alltid betraktats som en hälsobringande dryck, och den har druckits i alla länder där björken är vanlig. I dag finns ett växande intress…
-
Spettkaka
11 mars 2022Spettkakan är en konformad hög kalaskaka, som under 1800- och 1900-talen varit särskilt vanlig i Skåne.
-
Ostkaka
25 januari 2022Att laga ostkaka som festrätt är en tradition med gamla anor. Den lagas fortfarande i hela landet, men förknippas särskilt med Hälsingland och Smålan…
-
Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan
29 september 2021Grythyttans restaurang- och hotellhögskola har både utbildning och forskning inom måltidskunskap och värdskap.
-
Hantverksmässig malning av mjöl
15 september 2021Runt om i Sverige finns flera kvarnar som fortfarande är i bruk. Det hantverksmässigt malda mjölet görs ofta på lokalt odlad säd, i många fall lantso…
-
Nävgröt med fläsk och lingon
30 augusti 2021Nävgröt består av rostad havre, så kallat skrädmjöl. Havren mals i speciella stenkvarnar och siktas till ett fint mjöl. Nävgröt, som också kallas mot…
-
Torsdagens ärtsoppa med pannkakor
17 augusti 2021Ärtsoppa serveras främst på torsdagar och kombinationen ärtor och fläsk har mycket gamla anor. Tillbehör som pannkaka och varm punsch har efter hand …
-
Norsfiske/slomfiske
9 april 2021Slomfiske är en folklig tradition som ännu samlar både fångstmän och åskådare. Såväl män som kvinnor, och inte minst barn, har sedan urminnes tider ä…
-
Pitepalt
9 mars 2021Pitepalten tillagas av en deg gjord på råriven potatis och korn- och/ eller vetemjöl som fylls med stekt fläsk. Den kokas i saltat vatten och äts med…
-
Surströmming
20 januari 2021Surströmming, eller surfisk som den tidigare hette, var tidigare en del av den vardagliga kosten. Fisken bereds genom fermentering som är en mycket g…
-
Kroppkakor
16 oktober 2020Kroppkakor är runda bollar bestående av en deg på potatis, ibland också med vetemjöl och ägg. Den tillagas genom att kokas i vatten. Ofta har de ett …
-
Nejonögonfiske
24 augusti 2020Att fiska nejonögon med speciella tinor är en mycket gammal tradition. Fisket, som tidigare var omfattande, bedrivs i dag i mycket liten skala, och a…