Gotländska mål
Gotländska mål talas på Gotland och Fårö. I dag skiljer man ofta på gutamål och gotländska när man pratar om öarnas dialekter.
Om gotländska mål
När man talar om gotländska mål skiljer man ofta på dagens gotländska och det äldre gutamålet. Dagens gotländska utmärker sig med en speciell sjungande språkmelodi men ligger annars ganska nära standardsvenskan i ordval, böjning och meningsbyggnad. Men den äldre gotländskan, gutamålet eller gutniskan, skiljer sig mycket från andra svenska dialekter. Gutamålet har ett speciellt uttal, ett säreget ordförråd, säregen böjning och avvikande meningsbyggnad.
Skillnaden förklaras av att gutamålet är utvecklat från forngutniskan, alltså det språk som talades på öarna under vikingatiden och medeltiden. Forngutniskan skilde sig så pass mycket från fornsvenskan och forndanskan att den räknas som ett eget språk. Eftersom Gotland tidigt ingick i den tyskspråkiga Hansans intressesfär och något senare blev en del av Danmark påverkades språket också mycket av både tyskan och danskan. Läs mer på sidan Forna tiders gutniska Öppnas i nytt fönster..
Medan dagens gotländska har få drag kvar från forngutniskan, finns det starka kopplingar mellan det gamla gutamålet och forngutniskan. Gutamålet talades långt in på 1900-talet, och fortfarande i dag finns det talare av den gamla dialekten. Du kan läsa mer om forngutniskans utveckling och kopplingen till dagens gotländska på sidan Gutniskans utveckling genom tiderna Öppnas i nytt fönster..
Typiska språkdrag i gotländska mål
"Sjungande" språkmelodi
Gotländska har en speciell språkmelodi som låter "sjungande". Melodin i gotländska liknar melodin i bergslagsmål Öppnas i nytt fönster..
Många diftonger
Gotländska har många diftonger. En diftong är en vokal som uttalas som två olika ljud. Exempel: mer blir meir, söt blir söyt, not blir nåot, läs blir leäs, låt blir loåt, hus blir heos.
Kort u uttalas o
Exempel: buss blir boss.
Kort ö uttalas å
Exempel: dröm uttalas som dråm.
A uttalas som e i slutet av ord
A i slutet av ord uttalas ofta uttalas ofta e eller ä i gotländska (utom på Fårö). En gotlänning säger till exempel rese, samme och borte istället för resa, samma och borta.
Exempel 1: Fole socken
Intervju med ung kvinna år 2000.
Exempel 2: Fårö
Exempel 3: Lau
Exempel 2: Vamlingbo
Gotländska mål på Dialektkartan
På Dialektkartan hittar du fler äldre inspelningar från Gotland och från resten av Sverige.
Ord och uttryck på gotländska mål
- ben (fot)
- bodi (affären)
- glida (åka iväg)
- i nättres (natten som varit, förra natten)
- kellinge (min fru,frugan)
- lamm (får)
- otendag (eftermiddagsfika, mellanmål)
- pinnsvin (igelkott)
- sakran (förbaskat)
- snupp (ögonblick)
- sork (pojke)
- svidi(g) (tjurig, sur, arg, grinig)
Svenska förklarad: Gutamål och gotländska
I programmet Svenska förklarad från UR berättar Jenny Nilsson, dialektforskare på Isof, om olika dialekter i Sverige.