Bohuslän
Bohuslänskan kan delas i en sydlig variant, som står nära dialekterna i Västergötland, och i en nordlig variant, som har nära band med dialekterna i sydvästra Norge.
I äldre svenska dialekthandböcker räknades de bohuslänska dialekterna som norska. Bohuslän tillhörde nämligen Danmark-Norge fram till 1658, då landskapet blev svenskt genom freden i Roskilde. Det danska inslaget märks bland annat i övergången av p, t och k till b, d och g i ord som gâbe ’gapa’, rod ’rot’ och ega ’eka’. Numera förs bohuslänskan till götamålen. Det finns av historiska skäl mycket starka band mellan götamål och dialekterna i södra Norge. Därför är det inte problematiskt att föra bohuslänska till götamål.
Bohuslänskan kan delas i en sydlig variant, som står nära dialekterna i Västergötland Öppnas i nytt fönster., och i en nordlig variant, som har nära band med dialekterna i sydvästra Norge med ord som ku för ’ko’ och fe för ’fä’ och liknande. Gränslinjen går vid Gullmarsfjorden. Dialekterna i nordöstra Bohuslän har därutöver mycket gemensamt med dialekterna i Dalsland Öppnas i nytt fönster.. Numera utövar även talspråket i Göteborg Öppnas i nytt fönster. stort inflytande på bohuslänskan.
Intressanta egenheter för bohuslänskan är att konsonanten g har övergått till w-ljud framför bakre vokal, i till exempel [mawe] för ’mage’, men framför främre vokal säger man istället -j-, i ord som väg som uttalas [väj]. I Bohuslän använder man både tunt l och tjockt l, beroende på vad det är för ord, till exempel [blûmma] för ’blomma’, men med tjockt l [bLûnna] för ’blunda’, [älva] för ’talet 11’, men med tjockt l [äLva] för ’älven (vattendraget)’. I likhet med angränsande dialekter i Halland Öppnas i nytt fönster. och Västergötland har det skett en övergång av -ju- till -y- i ord som till exempel ljus, som uttalas [lys].
Exempel 1: Morlanda socken
Sagan "Marbon och Vår Herre". Inspelning med en övad berättare. Framställningen har en medveten, litterär form. Inspelat år 1951.
Exempel 2: Askums socken
Intervju med man född år 1874 i Kungshamn, Askums socken. Inspelat år 1960.
Bohuslänska på Dialektkartan
På Dialektkartan hittar du fler äldre inspelningar från Bohuslän och från resten av Sverige.