Elsa Lindvärn

Elsa Lindvärn (1920–1970) var en mångsidig musiker som spelade fiol och dragspel, och sjöng. I Elsa Lindvärns folkmusiksamling finns ett fyrtiotal av hennes låtar inspelade.

Gruppbild på musiker med instrument i händerna.

Uddevalla/Lysekils spelmanslag 1969. Elsa Lindvärn sittandes i mitten.

Elsa Lindvärn föddes i Annedal, Göteborg 1920 som Elsa Antonsson. Det finns ett registerkort på Riksarkivet som säger att hon 1933 bodde på Bagaregatan/Stigbergstorget 2 i Stadsdelen Majorna. Som vuxen flyttade hon till Uddevalla och var gift med linjearbetare Nils Egon Lindvärn, född Andersson.

Bohuslänsk doldis

Inspelningar med Elsa Lindvärn gjordes av Lars-Olof Stilgård i Lyse 18 maj 1969 mellan klockan 12 och 21 och finns numera arkiverade på Isof.

Kvinna sitter ner och spelar fiol.

Elsa Lindvärn med fiolen.

Elsa avled 1970 och tycks vara lite av en doldis i västsvenska folkmusikkretsar. Detta var möjligen på grund av sin förhållandevis tidiga bortgång, före den svenska folkmusikvågen och Svenskt visarkivs inspelningar och utgivutgivningar på 1960- och 70-talet. Hon var också alldeles för ung för att tillhöra de äldre spelmän som finns representerade i Svenska låtar.

Lars-Olof Stilgård berättar att Elsa Lindvärn troligtvis lärde sig spela fiol av lokala spelmän i Bohuslän. Hon uppträdde inför Zornjuryn i Borås 1959 och erhöll bronsmärket "För talangfullt fiolspel". Elsa försökte höja valören 1965 och 1969 men utan framgång. Varför hon inte lyckades är oklart, kanske för att hon inte hade en utpräglat lokal repertoar från hembygden, eller för att hennes spelstil inte föll Zornjuryn i smaken. Lars-Olof, som även fick lektioner av Elsa, berättar att hon påpekade att han inte skulle låta någon annan bestämma hur han skulle spela.

Från lokala visor till svenska klassiker

Kvinna spelar dragspel.

Elsa Lindvärn med dragspelet.

Elsa Lindvärns spel är väldigt rytmiskt och hon upp­skattades för spel till dans men låter trots sin folkliga förankring även aningen klassiskt skolad. Hennes sång kännetecknas av god rytmik och tonsäkerhet, precis som hennes fiolspel. Hon sjunger ungefär som hon spelar, men mer lågmält eftersom sången inte behövde höras av dansare.

De inspelningar som Lars-Olof Stilgård gjorde med Elsa Lindvärn består av fyra visor och fyrtio låtar, flera lokala men även några av den svenska folkmusikens verkliga klassiker, bra exempel är Trettondedagsmarschen. Sin fina teknik visar hon också upp i några korta men kärnfulla rullstråk i Polska från Boda. Riksdagsmannavalsen berättar Elsa att hon lärde sig vid sju års ålder, vilket kanske är ett tecken på att hon i början lärde sig spela av någon närstående släkting.

Elsa Lindvärn var en mångsidig musiker och spelade även dragspel. Några låtar har hon komponerat själv men säger att de är efter Elsa Lindvärn, inte av, vilket gör att det är oklart om det är egna kompositioner eller om det är låtar efter andra spelmän men med Elsas titlar.

Lyssna på Elsa Lindvärn

Här hittar du ett urval av låtar från Elsa Lindvärns folkmusiksamling.