Einar Övergaards folkmusiksamling

Under sina resor i Sverige upptecknade Einar Övergaard (1871–1936) inte mindre än 840 låtar och visor.

Bildblock med porträtt och handskrivna arkivuppteckningar.

Einar Övergaard (fotograferad på 30-talet av Ingeborg Enander) omgiven av två blad från hans folkmusiksamling.

Vid tiden för det förra sekelskiftet åkte studenten Einar Övergaard runt i Sverige för att dokumentera folkmusik. Under sina resor upptecknade han inte mindre än 840 låtar och visor.

Einar Övergaard föddes år 1871 i Göteborg. Efter studentexamen insjuknade han i en lungsjukdom och skickades till Valdres i Norge för konvalescens. Einar Övergaard spelade fiol och i Norge kom han i kontakt med folkmusiken där och började teckna upp låtar.

840 låtar och visor

1893 började Einar Övergaard studera i Uppsala och på somrarna fortsatte han sitt arbete med att teckna upp låtar och visor. Han gjorde resor i Norge, Dalsland, Värmland, Dalarna, Hälsingland och Medelpad. Uppteckningarna gjordes under åren 1893–1906 och samlingen omfattar 840 låtar och visor.

Större delen av Einar Övergaards folkmusiksamling förvaras i arkivet i Uppsala medan uppteckningarna från Bohuslän förvaras i arkivet i Göteborg. De flesta låtarna som Einar Övergaard upptecknade i Bohuslän är polskor. Men i samlingen finns även ett antal marscher och hallingar.

Efter studierna bosatte sig Einar Övergaard i Uddevalla där han arbetade som lärare i biologi, geografi och kemi.

Smakprov från samlingen

På den här sidan hittar du ett smakprov från de låtar och visor som Einar Övergaard upptecknade i Bohuslän från spelmännen Alfred Lundberg, Carl Olsson, Gustaf Johannesson, Niklas Larsson, Niklas Olsson och soldat Lind. Spelmännen han träffade kan du läsa mer om på sidorna Spelmannen genom tiderna.

Ta del av låtarna: