Lucia

Lucia är ett latinskt namn, femininform till Lucius (avlett av lux ’ljus’).

I både den rikssvenska och finlandssvenska almanackan 13 december, till minne av den heliga Lucia från Sicilien (död ca 300).

Det svenska luciafirandet har dock egentligen ingenting att göra med det sicilianska helgonet. Under medeltiden inledde Lucia julfirandet, och natten räknades som årets längsta, en natt då man måste äta flera frukostar för att klara sig. Den äldsta skildringen av en vitklädd lucia med ljus är från 1760-talets Västergötland. Den västsvenska lucian blev så småningom spridd i hela riket. Det moderna luciafirandet inleddes, när Stockholms Dagblad 1927 anordnade det första offentliga Luciatåget.

Typ: kvinnonamn
Tidigast belagt: 1254
Starkaste tidsperiod: 1885—99, 1930—39

Om namnen

Texten på sidan är hämtad från Förnamn i Sverige – kortfattat namnlexikon av Eva Brylla. Eftersom boken publicerades redan 2004 har delar av innehållet blivit föråldrat. Det gäller bland annat vissa termer, uppgifter om namnens nuvarande popularitet och deras ålder i Sverige. Arbete pågår på Isof med att ta fram en ny, reviderad upplaga av lexikonet, och vi planerar att uppdatera innehållet på webbplatsen under 2023.