Vasilica

Vasilica, eller ”det gamla nyåret” (purano nevo berš), är en högtid som firas bland romer från Balkan. Längden på firandet varierar, men inleds alltid natten mellan den 13 och 14 januari.

Vasilica kommer från det gamla serbisk-ortodoxa nyåret som firas enligt den julianska kalendern där årets första dag infaller den 14 januari.

Besök för ett bra år

Vasilica handlar mycket om att önska hälsa och välgång tillsammans med sin familj. Enligt traditionen är detta kopplat till vem som kommer på besök. Personen som besöker familjen för första gången natten mellan 13 och 14 januari, strax efter midnatt heter polazniko. När polazniko kommer på besök har denne en gren från en ek i handen vilken hen kastar in i huset tillsammans med mynt och korn av majs eller vete så familjen inte ska lida brist på mat och pengar och ha en god hälsa under det kommande året. Om familjen får ett bra år får personen vara polazniko även nästkommande år.

Baklava och pogača

Firandet inleds med en gemensam middag. Huvudrätten är gås med kåldolmar, därefter äter man olika efterrätter: revanija, tatlija och baklava. Baklavan anses vara den viktigaste efterrätten. På bordet tänds levande ljus som ska brinna till efter midnatt. En viktig del av firandet är traditionen att dela på en brödkaka pogača i vilken det finns ett mynt som bringar lycka och välgång under det kommande året. Vasilica avslutas med en avskedsfest för släkt och vänner, även kallad ”korta natten”, vilket brukar ske inom en månad.