Stugsista (lyskväll, lysnatta)

Runt norra Östersjön och längs Mälardalens kustband tänds i slutet av augusti eldar för att ta farväl av sommaren och sommarstugan.

fotografi från strandkant i skymning med tända marschaller och lyktor runt en vik

Lysnatta i Söderhamns skärgård år 2015. Foto: Isof.

Stugsista, lyskväll, lysnatta

Seden är känd i Västerbotten sedan 1967 då Bertil Olsson, tidigare redaktör på Västerbottens-Kuriren, uppmanade läsarna att ta farväl av sommaren på samma sätt som man gjorde på andra sidan Östersjön. En namntävling utlystes samtidigt, där begreppet stugsista vann i popularitet. Sedan 1980-talet har också orden lyskväll eller lysnatta vunnit mark.

Marschaller och upplysta båtar

Trots att många sommarstugor numera är vinterbonade fortsätter man att tända eldar längs kustbandet. Tidigare eldade stugägare upp skräp vid stranden och man åt upp den mat som fanns kvar i stugan, numera används ofta marschaller och det kan under festliga former ätas både sill och kräftor. Båtägare ger sig också ut med upplyst båt och där har Umeå motorbåtsällskap blivit särskilt kända för sina upplysta konvojer som åker längs med kusten.

Ursprung i Finland

Seden har sitt ursprung i Finland, där den redan på 1840-talet ska ha firats i huvudstaden Helsingfors. I Österbotten kallas firandet ofta villaavslutning, på finska huvilakauden päättäjäiset. I Karleby ska en sådan avslutning på sommarsäsongen ha arrangerats i över hundra år. Ordet villa (huvila på finska) används i Österbotten allmänt om det som man här i Sverige kallar sommarstuga. Ett annat namn på seden är veneziansk afton, på finska venetsialaiset, och forneldarnas natt. Villaavslutningen firas den sista lördagen i augusti med fyrverkerier som alltså kombinerar eld, vatten och ljus.

Benämningen veneziansk afton kommer från den venetianska Redentorefestivalen som högtidlighåller att 1575 års pestepidemi i Venedig besegrades efter att närmare en tredjedel av befolkningen utplånats på bara två år.