Ramadan

Den muslimska högtiden ramadan är en helig fastemånad som praktiseras av många muslimer. Ramadan är också en tid för festligheter tillsammans med familj och vänner.

starkt lysande nymåne på himlen över konturen av trädtoppar

Eftersom den muslimska kalendern är en månkalender flyttas tidpunkten för ramadan tillbaka med omkring elva dagar varje år .

Ramadan är i den muslimska kalendern den nionde månaden och en helig fastemånad. Ramadan sägs vara den månad då profeten Muhammed fick sin uppenbarelse genom ärkeängeln Jibril.

Månkalender

Jämfört med den gregorianska kalendern Öppnas i nytt fönster. som är en solkalender flyttas tidpunkten för ramadan tillbaka med omkring elva dagar varje år eftersom den muslimska kalendern är en månkalender.

Fasta och fest

Fastan är en stor högtid som praktiseras av både shia- och sunnimuslimer. För muslimer (undantaget till exempel barn, sjuka och gravida) innebär fastemånaden att man inte ska äta eller dricka från soluppgång till solnedgång. Ramadan är också en tid för festligheter då det efter mörkrets inbrott hålls två viktiga måltider med familj och vänner; en gång på kvällen när solen gått ner (Iftar) och en gång på natten innan solen går upp (Suhur). I muslimska länder finns det människor som arbetar som ”Msaharati” som spelar på trumma för att väcka folk till Suhur så att de ska hinna äta innan solen går upp.

Många dekorerar sina hem med till exempel ”fanous” ('lampa, ljus'), ljuslyktor som i dag är starkt förknippade med ramadan. Förr i tiden användes de för att lysa upp vägen till moskén på natten.

färgglada lyktor som lyser i mörkret

Självutveckling och kontemplation

Den årliga fastan är en av islams fem grundpelare och avsikten är att lära sig tålamod och ödmjukhet och att öka sitt religiösa medvetande. För många handlar ramadan om en tid för eftertanke och ökad självinsikt.

Många har som tradition att läsa hela koranen under ramadan och därför är koranen uppdelad i trettio delar som kallas Ajza. Läser du en del varje dag i månaden ramadan så blir du klar till id al-fitr. Koranen är skriven på en gammal variant av standardarabiska.

Ramadan avslutas med högtiden id al-fitr Öppnas i nytt fönster. som firas i 3 dagar efter fastans avslut.

Språkligt

Liksom andra högtider skrivs ramadan med liten bokstav. Ordet uttalas med betoning på sista stavelsen. Det är ett arabiskt ord som betyder 'vara varm'.

Id och eid är samma sak och båda formerna accepteras, men Isof har valt att använda id. Id är den transkriberingsform som stämmer bäst med den allmänspråkliga avspeglingen av standardarabiska. Användningen av eid är dock vanligare och används även oftast i engelskan. Bokstaven e avspeglar här en vokalisk halvkonsonant (ayn) som är svår för icke-arabisktalande att återge.

Id al-fitr betyder översatt till svenska helt enkelt fastebrytandets fest, men kallas oftast för id-festen och eftersom id betyder just fest blir detta helt enkelt fest-festen.