Purim

Purim är en judisk högtid som firas till minne av hur drottningen Ester räddade det judiska folket undan förintelse i Persien.

karnevalståg i stadsmiljö med utklädda ungdomar som dansar och publik som tittar på

Purimfirande i Israel.

Ester räddade det judiska folket

Högtiden purim firas på den fjortonde dagen i månaden Adar som brukar infalla i februari eller mars månad.

Ordet purim betyder ’lott’ på hebreiska och kommer av berättelsen om hur den onde Haman tänkte dra lott om vilken dag judarna i Persien skulle utrotas. Esters bok i bibeln berättar hur kungens storvisir Haman planerade att döda alla judar i landet, men tack vare ett ingripande från drottningen Ester avslöjades hans planer och judarna tilläts lyfta vapen mot sina fiender.

A freylekhn purim!

Purimhälsning på jiddisch ('glad purim')

Presenter och festmåltid

Purim är en festlig högtid och det hör till att utbyta gåvor, ge pengar till de fattiga och äta en gemensam festmåltid. Under högtiden äts speciella kakor som kallas osne Haman (’Hamans öron’) på hebreiska, eller homentashn på jiddisch.

trekantiga kakor med syltliknande fyllning

Under purim äts speciella trekantiga kakor med söt fyllning.

Skramlor i synagogan

I synagogan är det högläsning ur Esters bok och när Hamans namn läses skakar man i skramlor och för oväsen så att det inte går att höra hans namn.

På jiddisch finns ett talesätt som anspelar på traditionen att med skramlor överrösta Hamans namn: : Tsu hern epes vi Homen dem grager, 'att höra något som Hamanskramlan' – det vill säga att inte höra alls.

Utklädningsupptåg

I traditionen ingår också att klä ut sig, ofta till någon av gestalterna i Esters bok. Liksom många andra utklädningstraditioner är det i dag främst barn och ungdomar som klär ut sig.