Kristi himmelsfärdsdag

Kristi himmelsfärdsdag firas till minne av hur Jesus efter uppståndelsen lämnade jorden och fördes upp till himlen. I folklig tradition är det också en dag för vårkänslor, sommarkläder och fiske.

Bild föreställande barn som metar vid vattnet och en klädlina med vita tyger på tork

I Apostlagärningarna i Nya testamentet berättas att Jesus återuppstod på tredje dagen efter sin död och sedan visade sig under 40 dagar för sina lärjungar. Därefter ”lyftes han upp i höjden, och ett moln tog honom ur deras åsyn”. Till minne av denna himlafärd firas i dag Kristi himmelsfärdsdag.

Långhelg med klämdag

Sedan medeltiden kallas denna fyrtionde dag efter påskdagen Öppnas i nytt fönster. även för Helga torsdag. Eftersom himmelsfärdsdagen alltid ligger på en torsdag innebär det att många kan få långledigt om man tar semester på fredag eller jobbar in den, så att den blir en klämdag. Det uttrycket finns belagt sedan 1964.

Metaredag, barärmadag och vitärmadag

I folktron har himmelsfärdsdagen även benämnts som metaredagen efter en föreställning om att man i dag skulle meta hela dagen för att se när fisken nappade som bäst. Då visste man att det var den tiden som man under resten av året skulle fiska för att få bästa fiskelyckan.

Andra namn på dagen är barärmadagen eller vitärmadagen. Gunnar Olof Hyltén-Cavallius (1818–1889) berättar om hur man denna dag bytte om till sommarkläder: ”Helig torsdag hålles av gammalt för den första sommardagen. Då skall folket begynna bruka lenkläder och att gå barärmade”.

Dag för vårkänslor

Eftersom himmelsfärdshelgen ligger i maj förknippas den med trevliga vårkänslor. I städerna lyssnade man på Kristi himmelsfärd först till musiken som framfördes i kyrktornet och gjorde sedan utflykter till landet. På landet brukade de unga vandra till andra kyrkor än sin egen för att delta i gudstjänsten och sedan roa sig med dans.

Språkligt om himmelsfärdsdagen

Kristi himmelsfärdsdag skrivs vanligen ihop (till skillnad från Kristi förklarings dag Öppnas i nytt fönster. som ofta skrivs med särskrivning). Ibland skrivs Kristi himmelsfärdsdag bara himmelsfärdsdagen, och hela helgen kallas himmelsfärdshelgen.

Formen Kristi är den latinska genitivformen av Kristus. Den används av hävd i religiöst språk och i vissa sedan länge etablerade uttryck som just Kristi himmelsfärdsdag. I modernt språkbruk används den svenska genitivformen Kristus.