Id al-om (morsfesten)

För många svenskar med arabiskt ursprung är 21 mars ett viktigt datum. Då firas alla mammor med morsfesten (id al-om).

Mors dag firas på olika datum runtom i världen. I arabvärlden firas mors dag den 21 mars, och för många med arabiskt ursprung är det en viktig högtid.

Jag firar morsdagen på samma sätt som när jag var liten. Nu när folk från Syrien har kommit till Sverige har det blivit roligare eftersom vi blev fler som firar den dagen.

Berättat av: Kvinna född 1985 (arkivnummer DAGF 2055:6)

Festlig och känslosam dag

Eftersom morsdagen 21 mars kan infalla vilken dag som helst i veckan försöker många att fira helgen före eller efter. Vissa firar med fest hemma med hela familjen, andra firar på lokal eller restaurang.

På större morsdagsfester deltar ofta bara kvinnor och firande mammor, mormödrar, döttrar, systrar och tjejkompisar samlas. God mat, livemusik, dans och vattenpipa är viktiga inslag på festen och mammorna uppmärksammas med lyckönskningar och presenter.

Jag försöker förbereda presenter till min mamma och till min mans mamma. Vi lagar god mat, vi bakar sötsaker och vi köper blommor. Här i Göteborg brukar vi fira tillsammans i en lokal eller på en restaurang. Vi brukar vara nästan 200 personer.

Berättat av: Kvinna född 1985 (arkivnummer DAGF 2055:6)

Jag gillar att ge min mamma ett armband, halsband eller något annat guldsmycke. Men själv gillar jag presenter som mina barn gör med sina små händer.

Berättat av: Kvinna född 1982 (arkivnummer DAGF 2055:8)

I dag är det framträdande som är viktigt. Syskon tävlar vem som köper den dyraste presenten. Alla lägger ut bilder på sociala medier, bilder på presenter. Firandet på sociala medier har gjort den här dagen mer överdådig.

Berättat av: Kvinna född 1984 (arkivnummer DAGF 2055:3)

Jag möter den dagen med tårar. Samtidigt måste jag visa uppmärksamhet och kärlek till min farmor som tog hand om mig, även om jag är väldigt ledsen. Jag planerar aldrig festen. Mina kusiner, min farbrors barn och min faster barn gör detta. Jag delar ut presenter med mina kusiner. Vi bakar sötsaker och överraskar alla mammor och kysser deras händer.

Berättat av: Kvinna född 1981 (arkivnummer DAGF 2055:5)