Id al-fitr

Ramadan avslutas med högtiden id al-fitr som firas i 3 dagar efter fastans avslut. Id al-fitr inkluderar bön om förlåtelse och uppmaning att ge allmosor.

Många muslimer samlas i moskén för att be tillsammans och man firar med mat och presenter. Det är vanligt att man bakar eller köper id-kakor, ofta fyllda med nötter, pistage eller dadlar, som man ger bort till släktingar, vänner och grannar. Barnen har nya kläder och är fina i håret och de barn som fastat gratuleras med pengar (Idiea). De vanligaste hälsningsfraserna på arabiska är id mubarak (välsignad id) och id sa’iid (glad id).

Id al-fitr firas av de flesta muslimer oavsett om man är aktivt troende eller inte, ungefär som att många i Sverige firar jul eller påsk utan att direkt tänka på att det är en religiös högtid.

Språkligt om ramadan och id al-fitr

Liksom andra högtider skrivs ramadan med liten bokstav. Ordet uttalas med betoning på sista stavelsen. Det är ett arabiskt ord som betyder 'vara varm'.

Id och eid är samma sak och båda formerna accepteras, men Isof har valt att använda id. Id är den transkriberingsform som stämmer bäst med den allmänspråkliga avspeglingen av standardarabiska. Användningen av eid är dock vanligare och används även oftast i engelskan. Bokstaven e avspeglar här en vokalisk halvkonsonant (ayn) som är svår för icke-arabisktalande att återge.

Id al-fitr betyder översatt till svenska helt enkelt fastebrytandets fest, men kallas oftast för id-festen och eftersom id betyder just fest blir detta helt enkelt fest-festen.