Höstdagjämningen

Mitt emellan midsommar och midvinter infaller höstdagjämningen. Då är dag och natt ungefär lika långa. Höstdagjämningen understryker övergången från en ljusare till en mörkare tid. Det är också nu som den persiska och kurdiska skördefesten firas.

Höstens dagar

Olika dagar under augusti och september har i olika delar av Sverige markerat höstens inträde och jordbrukets arbetsgång; tiden hör samman med höstskörd och slakt. Vid höstdagjämningen var det exempelvis lämpligt att slakta får och lamm.

Flera kalendariska helgdagar som Bartolomeus Öppnas i nytt fönster. (24 augusti), Matteus (21 september) och framförallt Mikael Öppnas i nytt fönster. (29 september) har varit mer tydliga höstmarkörer.

I allmogesamhället följde arbetet årstiderna och när hösten kom övergick arbetet i gårdarna i en ny period − det var nu som skördetiden gick mot sitt slut och höstbruket inleddes.

Den persiska och kurdiska skördefesten

I Sverige utgår vi från en solkalender, men i de kulturer där man utgår från en månkalender utgör höstdagjämningen en motpol till det persiska nyåret Nouruz Öppnas i nytt fönster. och det kurdiska nyåret Newroz Öppnas i nytt fönster. som infaller på vårdagjämningen Öppnas i nytt fönster..

På höstdagjämningen är det tid för skördefesten, Mehregan, som följer skördearbetet och då var det i iransktalande länder förr i tiden dags att ta in de djur som hade släppts ut på bete på våren. Ordet Mehr som ingår i namnet Mehregan betyder 'vänlighet'.

Är dag och natt lika långa?

Höstdagjämningen brukar infalla den 22 eller 23 september. Det är den dag under hösten då solen under sin årliga rörelse längs ekliptikan passerar himmelsekvatorn från norr mot söder. Det sägs ofta att dag och natt är lika långa denna dag, men gryning och skymning gör att den mörka delen av dygnet är längre än den ljusa. Efter höstdagjämningen blir dagarna allt kortare tills vintersolståndet inträffar i december, då allt vänder.

Enligt astronomen Björn Stenholm är dag och natt lika långa redan ett par dagar efter den egentliga höstdagjämningen (och ett par dagar före den egentliga vårdagjämningen).

Språkligt om höstdagjämningen

Dagjämning är sannolikt en sammandragning av dag- och nattjämning. Dagjämning heter equinox på latin (ordagrant 'jämnnatt' eller 'jämndygn'), och det har man lånat in i engelskan, där höstdagjämning blir autumnal equinox eller vanligare autumnal point.