Gustav Adolfsdagen

Sedan början av 1800-talet har vi uppmärksammat Gustav Adolfsdagen den 6 november. Dagen är en hyllning till kungen Gustav II Adolf.

Bakelse på fat - chokladbotten, ett lager ljus grädde eller mousse och längst upp en chokladprofil av kungen

Gustav II Adolfsbakelsen finns i olika varianter. I Uppsala och Stockholm är den med choklad vanligast. Det här exemplaret är inhandlat i Stockholm år 2012. Foto: Peter Segemark/Nordiska museet (CC BY-NC-ND).

Gustav II Adolf dog vid slaget i Lützen 1632. Firandet av Gustav Adolfsdagen kom igång i samband med 200-årsjubileet av hans dödsdag 1832. Städer som har extra anledning att fira är Göteborg och Uppsala eftersom Gustav II Adolf anses vara Göteborgs grundare och eftersom han skänkte stora summor till Uppsala universitet.

Bakelser

Konditorierna påminner oss om denna dag då de saluför Gustav II Adolfsbakelser. De kan utformas på olika sätt men pryds gärna av konungens porträtt i silhuettform. En tävling utlystes 2003 för att standardisera bakelsen men de lokala varianterna består.

svartvitt fotografi med man i konditoriklädsel som står och gör i ordning en tårtliknande bakelse på ett bakbord

Bageri förbereder bakelser till Gustav Adolfsdagen. Foto: Arne Andersson/Bohusläns museum (CC BY-NC-ND).

Svenskt och finskt firande

Dagen är i Sverige allmän flaggdag och uppmärksammas även i Finland, som hörde till Sverige vid tiden för Gustav II Adolfs död. I Finland firas det här datumet "Svenska dagen" och den instiftades för att öka sammanhållningen bland Finlands svenskspråkiga befolkning.