Gemensam namnsdag

Den 1 januari är gemensam namnsdag för alla namn som inte finns med i namnlängden.

tecknat gratulationskort med festdukat bord

Den 1 januari finns det inget namn i almanackan. Istället är det en gemensam namnsdag för alla de tusentals namn som saknas i den nuvarande namnlängden. Dagen har instiftats eftersom de tryckta almanackorna inte har plats för mer än ett eller två namn per dag, och därmed inte kan ha med alla runt 200 000 olika former av förnamn som finns i Sverige.

Den namnlängd som i dag används i de flesta almanackor förvaltas av en kommitté där Isof ingår. För att fler ska kunna fira namnsdagar har kommittén tagit fram en utökad namnlista Länk till annan webbplats. med många namn och namnformer som är språkligt samhöriga med de namn som finns i almanackan. Till exempel kan Nelly och Leonore fira namnsdag på Eleonoras och Ellinors dag. Namnlistan finns på Isofs och Svenska Akademiens webbplats samt i de almanackor som akademien ger ut. Och alla övriga namn kan alltså fira den 1 januari.

Det är också fritt fram för vem som helst att göra sin egen almanacka, och i dag finns flera alternativa namnlängder som Mångkulturella almanackan och namnlängden på svenskanamn.se.