Spela bingo på Biologiska mångfaldens dag!

Den 22 maj är internationella dagen för biologisk mångfald. Vi på Isof vill fira dagen genom att visa vilken betydelse den biologiska mångfalden har för vårt kulturarv och för meningsskapande i våra språk. Utforska vårt bingo i lugn och ro – eller utmana dig själv eller någon annan på ett bingospel ute i det fria!

Internationella dagen för biologisk mångfald har instiftats av FN för att uppmärksamma betydelsen av biologisk mångfald för livet på jorden. Biologisk mångfald definieras i Hållbarhetstermlistan som ’rikedom av arter, av genetisk variation inom arter samt av de ekosystem som arterna ingår i’. Det är ett komplext begrepp, och något som är absolut nödvändigt för livet på jorden.

I vårt bingo om biologisk mångfald kan du läsa om kulturella aspekter hos många olika arter, till exempel om blåbär som förr mest ansågs vara ett komplement till lingon, men som idag kallas ”superbär”. Ordet blåbär kan även lite skämtsamt användas om en amatör eller nybörjare inom ett område.

Kan du få bingo i biologisk mångfald? (Här finns en bingobricka att skriva ut (pdf) Pdf, 377.2 kB. eller spara i mobilen (jpg). Ta med ut i naturen och kryssa för de arter du ser!)