Projektet Skolavslutningar då och nu

I projektet Skolavslutningar då och nu dokumenterade Avdelningen för arkiv och forskning i Göteborg olika skolavslutningar, både dåtida och nutida. Projektet pågick 2012–2020.

Folkskola, grundskola, realexamen, studenten… Hur har skolavslutningar och studentfirande förändrats genom tiderna? Skiljer det sig mellan olika orter? Projektet Skolavslutningar då och nu inleddes 2012 vid Avdelningen för arkiv och forskning i Göteborg. Det ingick i ett av folkminnesverksamhetens prioriterade områden, årets fester och livets högtider.

Dokumentation

Under 2013 publicerades frågelistan Skolavslutningar – då och nu. Frågelistan, som sändes ut till arkivets meddelare, resulterade i ett drygt trettiotal svar. Dessa berättelser handlar bland annat om hur det var att fira sin första skolavslutning i Malmö 1940 när Europa var mitt i ett brinnande krig, om att vara tvungen att börja jobba och därför inte få ta realexamen, om stämningen på skolgården då alla klarat skrivningar och munta – eller inte. De handlar om att ta studenten på 1970-talet i jeans, stickad tröja och utan studentmössa, eller om att inte minnas sin första skolavslutningsklänning men däremot att halva klassen hade vattkoppor.

Webbfrågelistan Student gick ut första gången våren 2012 för att fånga just dem som är mitt i det som kan vara en speciell tid i många unga människors liv. Vilka tankar och känslor finns kring såväl kläder och firande som kring hur mycket det kostar och hur framtiden kommer att bli?

Under 2020 såg frågelistan något annorlunda ut. På grund av de rådande omständigheterna med coronapandemin var studenten 2020 något som för många kom att bli annorlunda mot hur det var tänkt.

Projektfakta

Varaktighet
2012–2020