Tilltalsbloggen

Radio bortom tid och rum

Som kanske framgått tidigare här på bloggen finns enorma mängder inspelat ljud i arkiv och bibliotek i hela världen, men det är svårt att nå ut med vad det är. Därför har Europeana samlat ihop nästan 200 000 spår från AV-arkiv i tolv länder och presenterar dem nu samlat på Europeana Radio. Länk till annan webbplats.

Inspelningarna innehåller allt möjligt, musik i alla genrer, dikt, språk och dialekter och dessutom fågelläten och andra miljöljud. Som vanligt är metadatan ofullständig, och alla som lyssnar är välkomna att hjälpa till med taggning av filerna, och därigenom göra ljuden mer lättillgängliga för dem som kommer efter. Ett likartat initiativ är National Jukebox Länk till annan webbplats., från Library of Congress (LOC), där man kan lyssna på 10 000 digitaliserade 78-varvare från 1900-talets början.

Men kanske vill man hellre höra vad folk lyssnar på idag i andra delar av världen? I så fall rekommenderar jag Radio Garden. Länk till annan webbplats. där man dygnet runt kan höra live-streamade musikradiostationer från t ex Curaçao, Rwanda eller Vanuatu. På sidan finns också en del ljud/radiohistoria och en imponerande samling jinglar. Världen är full av toner!

/Johanna