Namnbloggen

En blogg om namnen runtomkring oss.

Filtrerat på: Naturnamn. Nollställ filtrering

 • Behöver Skånes högsta punkt ett namn?

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Ortnamnsvård, Naturnamn, Skåne .

  I Sydsvenskan (20/1 2024) har det nyligen uppmärksammats att Skånes högsta punkt, belägen i Magleröd på Söderåsen, inte har något namn. Tidningen anordnade därför en tävling och uppmanade sina läsare att komma in med namnförslag, bland vilka en av tidningen utsedd jury skulle kora en vinnare. Det vinnande förslaget presenterades i Sydsvenskan den 24 februari: Skånehatten.

  Lämna kommentar

 • Vinga och Stora Pölsan - två fyrar

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Naturnamn, Övriga namn, Bohuslän .

  Den som seglar norrut längs Bohuskusten med Göteborgs södra skärgård i ryggen passerar inte mindre än tolv kustfyrar.

  Lämna kommentar

 • Rygbykärret

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Naturnamn, Arkiv och insamling, Västmanland .

  Rugby ”spelas äfven med tillhjälp af händerna och rätt våldsamma medel äro tillåtna” skrev Dagens Nyheter 1904. Josefin Devine plockar fram ett namn ur ortnamnssamlingarna som vittnar om den tid då rugbysporten introducerades i Sverige.

  Lämna kommentar

 • Skomakare, bliv vid ditt torp!

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Naturnamn, Arkiv och insamling .

  Efter semestern är det kanske många som börjar fundera på om det är dags att söka nya utmaningar i arbetslivet. Kanske prova något helt nytt? Men som många kloka talesätt som stammar från latin så finns även rådet att inte ge sig på sådant man inte behärskar: Sutor, ne ultra crepidam (Skomakare, bliv vid din läst). Tidigare har det funnits många skomakare i Sverige som blev vid sin läst tillräckligt länge för att lämna avtryck i namnskicket.

  Lämna kommentar

 • Trollhättan och andra förtrollande namn

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Naturnamn, Uppland, Västergötland .

  Nu när de ljusa sommarnätterna är på upphällningen och mörkret börjar återvända är det lätt att få för sig att man ser något mystiskt röra sig i skymningen. För inte allt för länge sedan var trollen en verklighet för många i vårt avlånga land och det har skapats många namn och historier kring platser tack vare trollen.

  Lämna kommentar