Namnbloggen

En blogg om namnen runtomkring oss.

Filtrerat på: Arkiv och insamling. Nollställ filtrering

 • Krånk längs vägen

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Arkiv och insamling, Forskning, Västmanland .

  Nu ska det handla om spökerier! Eller var det kanske bara en myggsvärm? När man ser ortnamn innehållande ordet krånk kan det vara svårt att avgöra vilken betydelse som är mest trolig. Som utgångspunkt tittar vi närmare på några beryktade mylingar från Sala.

  Lämna kommentar

 • Kanske får du en Robban i julklapp i år — om individuell namngivning av maskiner och tekniska apparater

  Publicerat: . Kategorier: Namntrender, Övriga namn, Arkiv och insamling .

  I flera frågelistor har Institutet för språk och folkminnen frågat om bruket att namnge föremål, en företeelse som inte alls är ovanlig. Svaren ger oss nya insikter i en tradition som kanske är extra aktuell i dessa juletider.

  Lämna kommentar

 • Skrabbhågna och andra höjder

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Binamn (smeknamn och öknamn), Arkiv och insamling, Dalarna, Härjedalen, Jämtland .

  ”De lägste kallas af Jämtarne Ruar, hvarpå följa Vålar, så Hågnar och sist Stötar, som äro de högste, samt merendels hafva något högt och brandt skär” kan man läsa i Kungliga Svenska vetenskapsakademiens handlingar från 1763. Det finns onekligen en hel del olika begrepp för höjder på dagens karta, och hågna är ett element som ingår i flera ortnamn.

  Lämna kommentar

 • Nytt material till ortnamnsregistret

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Arkiv och insamling, Jämtland .

  I Isofs arkiv och digitala ortnamnsregister finns det redan miljontals namn uppskrivna, men det betyder inte att jobbet är slut ännu. Då och då dyker det upp nytt material som ska läggas in i samlingarna och det är inget som görs med ett enkelt knapptryck. Så, hur går det egentligen till när nytt material kommer in?

  Lämna kommentar

 • Rygbykärret

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Naturnamn, Arkiv och insamling, Västmanland .

  Rugby ”spelas äfven med tillhjälp af händerna och rätt våldsamma medel äro tillåtna” skrev Dagens Nyheter 1904. Josefin Devine plockar fram ett namn ur ortnamnssamlingarna som vittnar om den tid då rugbysporten introducerades i Sverige.

  Lämna kommentar

 • Skomakare, bliv vid ditt torp!

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Naturnamn, Arkiv och insamling .

  Efter semestern är det kanske många som börjar fundera på om det är dags att söka nya utmaningar i arbetslivet. Kanske prova något helt nytt? Men som många kloka talesätt som stammar från latin så finns även rådet att inte ge sig på sådant man inte behärskar: Sutor, ne ultra crepidam (Skomakare, bliv vid din läst). Tidigare har det funnits många skomakare i Sverige som blev vid sin läst tillräckligt länge för att lämna avtryck i namnskicket.

  Lämna kommentar

 • Sommarnyheter i Ortnamnsregistret

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Binamn (smeknamn och öknamn), Arkiv och insamling .

  Arbetet med att utveckla vårt digitala ortnamnsregister fortsätter, och här berättar vi lite om vad som är på gång just nu.

  Lämna kommentar

 • Den krokiga vägen till ett nytt digitalt ortnamnsregister

  Publicerat: . Kategorier: Ortnamn, Arkiv och insamling .

  Efter intensivt utvecklingsarbete släpptes i våras en ny version av det digitala ortnamnsregistret. Men hur skiljer sig egentligen den nya versionen från den gamla?

  Lämna kommentar