• Huvudmeny
5 december

Kär kål

Brunkål, grönkål, rödkål... På många håll i landet dyker kål i olika former upp på julbordet.

julskinka med grönkål på fat på julbord

Kål har en lång historia som föda i Sverige. Den är en av våra första kända köksväxter och odlades redan under vikingatiden. Kål finns i en mängd olika varianter: grönkål, vitkål, rödkål, blomkål, broccoli, brysselkål, kålrot och rova är några av de vanligaste i Sverige.

Brunkål och långkål

Vitkålen har haft en stark ställning i Skåne, och här anrättades ofta brunkål av den. Det innebär att man bryner den strimlade kålen och kokar den i sirap och vinäger eller fläskspad. I södra Halland och på Bjärehalvön var det grönkål som gällde och då gärna i form av långkål. Långkål är hackad grönkål som tillreds genom stekning och kokning. Fortfarande i dag serveras ofta just brunkål och långkål som tillbehör till julskinka i de södra delarna av landet.

svartvitt fotografi med kvinna som lastar vitkål från åkern till en hästdragen kärra

Vitkålsskörd i Mölndal år 1952. Foto: Sven-Olof Olsson/Mölndals stadsmuseum (CC BY-SA)

Läs mer

Artikel: Sylta, sill och saffransbullar. Julaftons mat och måltider.PDF (pdf, 570.7 kB) Artikel av Charlotte Hagström från boken Nu gör vi jul igen (2006)

Artikel: Bland grytorna på Grand. Rapport från ett restaurangkök i julbordstider.PDF (pdf, 537.9 kB) Artikel av Håkan Jönsson från boken Nu gör vi jul igen (2006)

Matkult.se

På Matkult.se hittar du bland annat recept på Brunkål från Åhus och en flera andra kålrecept från förr.

Du hittar också mer information om kål i kosthållet.