• Huvudmeny
23 december

Gummekaka till gudbarnet

I Västergötland finns en gammal tradition att ge bort en gummekaka, eller julkaka, till sitt gudbarn dagen före julafton.

tre bilder på dekorerade mjuka kakor i presentaskar

Gummekakan är en vetekaka, eller annan typ av mjuk kaka, som pryds av en flätad krans och är beströdd med socker och mandelspån. Kakan läggs tillsammans med små presenter och godis i en kartong som slås in till en julklapp. Gummekakan ges sedan till gudbarnet, och ofta får gudföräldrarna någon liten present tillbaka (man "ger tillbaka på gummekakan"). Traditionen är idag levande i Torestorp och Älekulla i Västergötland, men finns tidigare belagd även i exempelvis Skåne och Blekinge.

Benämningen gummekaka kommer från den dialektala formen av gudmor och gudfar – gummemor och gummefar.

Läs mer

Levandetraditioner.se

På webbplatsen Levande traditioner kan du läsa mer om gummekakan.

Gummekakan är en av de levande traditioner som skickats in till förteckningen med exempel på immateriella kulturarv i Sverige. Förteckningen är en del av arbetet med Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet i Sverige. Läs mer på Levande traditioner.

Matkult.se

På webbplatsen Matkult.se hittar du mer information om julkakor och annat festligt högtidsbröd. I julkalenderns lucka 1 hittar du recept på julkaka och andra juliga rätter från Kokboken.