• Huvudmeny
2 december

Latkes till Chanukka

I dag inleds den judiska högtiden Chanukka, tempelinvigningsfesten. Under högtiden serveras potatisplätten latkes som kopplas till berättelsen om återinvigningen av Jerusalems tempel.

Chanukka är en åtta dagar lång ljusfest till minne av återinvigningen av Jerusalems tempel år 164 f.Kr. Högtiden inleds 25 Kislev vilket i år infaller den 2 december.

Olja i maten

Latkes.

Under högtiden serveras ofta mat som är friterad eller stekt i olja. Ett exempel är latkes, en slags plättar gjorda på potatis och lök som steks i en stor mängd olja.

Maten återknyter till berättelsen om tempelinvigningen där just oljan spelar en viktig roll. Vid återinvigningen av templet fanns det enligt traditionen bara olja till templets lampor för en enda dag, men Herren såg till att oljan räckte i de åtta dagar som behövdes för att få fram ny tempelolja. 

Maten en viktig symbol

I flera av de judiska högtiderna maten en viktig symbol för högtidens berättelser. Under den judiska påsken, pesach, håller man seder som är en rituell måltid då man äter sådant som ska påminna om uttåget ur Egypten. På sedertallriken finns bland annat bittra örter som ska symbolisera slaveriets bitterhet och det osyrade brödet matza som symboliserar att man vid flykten inte hann jäsa brödet. Under den judiska nyårsdagen Rosh hashana äts mycket sötsaker för att symbolisera önskan om ett sött och gott nytt år.

Läs mer

I Händelser i almanackan kan du läsa mer om Chanukka och andra judiska högtider:

På institutets hemsida kan du även läsa mer om våra judiska samlingar och jiddisch:

Minoritetsspråk: Jiddisch

Samlingar: Judiska samlingar

Publikationer: Livets vägar. Svenska judinnors berättelser om förskingring, förintelse, förtryck och frihet

Länkar

Now let’s eat! En etnologisk studie om mat, minne och tillhörighet i den svenskjudiska diasporanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Mastersuppsats i etnologi av Sofia Jonsson år 2013.