• Huvudmeny
13 december

Lussebrud kommer med lussekatter

Luciadagen är lussekattens mesta högtid. Den söta vetebullen är en kvarleva från äldre tiders högtidsbröd.

Foto: Arne Andersson/Bohusläns museum (CC BY-NC-ND)

Lussekatt är en vetebulle som i dag förknippas med advent, Lucia och jul. Bullen är oftast - men inte alltid - kryddad med saffran och ibland garnerad med russin, pärlsocker eller mandel.

(Saffranen eller saffranet? Läs mer i Lucka 2!)

Julgalt och prästens hår

Våra dagars lussekatt är en kvarleva från den äldre traditionen med figurbröd till högtider. Den kanske vanligaste formen idag är den S-formade julgalten eller enkel kuse. Andra former är kända under namn som gullvagn/julvagn, bock och prästens hår.

Lussekatter i olika former. Foto: Gunnar Sundgren/Upplandsmuseet (CC BY-NC-ND)

Från djävulskatt till lussekatt

Kärt barn har många namn, och det gäller i allra högsta grad lussekatten som även kallas lussebulle, lussekuse, saffranskuse och julkuse. I äldre tid kallades lussekatten i de västra delarna av Sverige för dövelskatt eller dyvelskatt, alltså 'djävulskatt'. Det kan möjligen kopplas till en tysk tradition där Christkindlein eller Kinken Jes (Jesusbarnet) i juletid delar ut duiveskater (bullar) till snälla barn.

Läs mer

Dialektord: Kuse

Folkminnesarkiven berättar: Julbröd med magisk kraft

Folkminnesarkiven berättar: Vem var Lucia?

Händelser i almanackan: Lucia

Levande traditioner: Luciatåg

Levande traditioner: Utklädningsupptåg

Matkult: Högtidsbröd

Namn i almanackan: Lucia

Artikel: Folk Belief and Rituals about Bread in Swedenlänk till annan webbplats

Artikel: Lucia och Lilith, gestaltningar av ond och god kvinnlighetlänk till annan webbplats

Artikel: Sylta, sill och saffransbullar. Julaftons mat och måltider.PDF (pdf, 570.7 kB) Artikel av Charlotte Hagström från boken Nu gör vi jul igen (2006)

Artikel: Bland grytorna på Grand. Rapport från ett restaurangkök i julbordstider.PDF (pdf, 537.9 kB) Artikel av Håkan Jönsson från boken Nu gör vi jul igen (2006)

Fråga om folkminnen

Folkminnesverksamheten svarar på dina frågor om folkminnen. Kontakta oss på e-postadress folkminnen@sprakochfolkminnen.se eller telefonnummer 0200-22 92 00 (telefontider måndag–fredag kl. 10–12 och 13–15).