• Huvudmeny
24 december

Kalle Anka önskar god jul

Hur kommer det sig egentligen att större delen av landets befolkning bänkar sig framför teveapparaterna klockan tre på julaftonseftermiddagen?

"God jul önskar Kalle Anka och hans vänner sändes för första gången som julaftonsprogram i svensk teve 1960. Premiären gick ganska spårlöst förbi, men snart slog tittarsiffrorna rekord och en ny julaftonsritual hade skapats. Detta potpurri av olika Disneyfilmer har kommit att påverka det svenska julfirandet så att merparten av landets befolkning sitter framför teveapparaterna mellan klockan tre och fyra på julaftons eftermiddag.

Hur kommer detta sig egentligen? När programmet var nytt var övrigt utbud av Disneyfilmer i teve ytterst begränsat, vilket gjorde det extra spännande att se ett program som bara visades en gång om året. Trots att Disneys filmer i dag blivit mer lättillgängliga, har den nostalgiska julaftonssändningen behållit sin exklusiva karaktär och många anser det vara ett helgerån att spela in programmet och se det under övriga året.

Att samlas framför teven och se Kalle Anka och hans vänner önska oss en god jul har blivit en ritual, ungefär som när människor förr i tiden satt framför brasan och lyssnade till sagor om hur livet borde vara. Många kommenterar att det bästa med julen och speciellt med Kalle Ankas julaftonsprogram är att alla sitter ner i lugn och ro tillsammans", skriver Lena Kättström Höök i boken Nu gör vi jul igen.

FN-flagga.

Kalle Anka – en levande tradition?

Immateriella kulturarv eller levande traditioner är det som vi inte fysiskt kan ta på – traditioner som lever och överförs mellan människor, handens och kroppens kunskaper, erfarenheter och kreativa uttryckssätt. Det kan vara olika former av hantverk, ritualer, musik, eller berättelser, sådant som upprepas och förändras.

Institutet för språk och folkminnen ansvarar för arbetet med Unescos konvention om tryggandet av det immateriella kulturarvet. Vi har skapat en förteckning på webben med exempel på levande traditioner. Där kan alla som vill lämna förslag på en levande tradition som de tycker ska vara med.

Läs mer om levande traditioner och bidra du också!

« Tillbaka till julkalendern