• Huvudmeny
23 december

Hur skriver man goda julrim?

Uppesittarkväll innebär rimstuga för många. Och visst är det roligt att skriva julklappsvers – men inte alltid så lätt. Här är en kortkurs från Språkrådet för jultomtar i rimnöd.

Välj ett tema

Börja med ett rimordstema. Skriv ned en grupp ord som anknyter till klappen. Om den till exempel är ett dataspel, kan lämplig ordgrupp vara alla konstiga kommandon på tangentbordet: Alt gr, Enter, Caps Lock, F4, Delete, Page Down.

Rimma på allt

Rimma på alla orden så mycket det går. Bry dig inte om sans, vett och sammanhang, och var inte rädd för avvikande ordformer eller utländska ord. På enter rimmar bland annat regenter, studenter, Stig Trenter, tenter. På page down rimmar till exempel faun, clown, town och brown. Delete är lätt: hit, dit, vit, svit, respit, konvertit, trilobit och så vidare. Allt är nödrim, men julklappsvers består av nödrim.

Sätt ihop

Välj ut ett par rim och sätt ihop några hjälpligt sammanhängande rader: ”Nu kan du koppla av och trycka på Enter/ och inte tänka på tenter och andra studenter/ Tryck på Caps Lock, F4 och Page Down/ Santa Claus is coming to town.”
Försök med viss mottagaranpassning. Ovanstående vers kanske passar bra för studenten, men till den nyblivna bostadsägaren lyder andra raden hellre ”Sluta grubbla på lån och på renter”.

Fråga oss om språk!

Vi svarar på språkfrågor via e-post, Twitterlänk till annan webbplats och telefon. I Frågelådan på vår webbplats kan du snabbt hitta svar på många språkfrågor. Dessutom finns appen Språkrådet som innehåller ett urval av de populäraste frågorna från Frågelådan. Du kan ladda ner appen gratis från App Storelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller Google Play.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

« Tillbaka till julkalendern