• Huvudmeny

Einar Övergaards folkmusiksamling

Vid tiden för det förra sekelskiftet åkte studenten Einar Övergaard runt i Sverige för att dokumentera folkmusik. Under sina resor upptecknade han inte mindre än 840 låtar och visor.

Einar Övergaard föddes år 1871 i Göteborg. Efter studentexamen insjuknade han i en lungsjukdom och skickades till Valdres i Norge för konvalescens. Einar Övergaard spelade fiol och i Norge kom han i kontakt med folkmusiken där och började teckna upp låtar.

840 låtar och visor

porträtt

Spelmannen Niklas Larsson bidrog till samlingen.

1893 började Einar Övergaard studera i Uppsala och på somrarna fortsatte han sitt arbete med att teckna upp låtar och visor.

Han gjorde resor i Norge, Dalsland, Värmland, Dalarna, Hälsingland och Medelpad. Uppteckningarna gjordes under åren 1893–1906 och samlingen omfattar 840 låtar och visor.

Efter studierna bosatte sig Einar Övergaard i Uddevalla där han arbetade som lärare i biologi, geografi och kemi.

Smakprov från samlingen

Större delen av Einar Övergaards folkmusiksamling förvaras i arkivet i Uppsala medan uppteckningarna från Bohuslän förvaras i arkivet i Göteborg.

På de här sidorna hittar du ett smakprov från de låtar och visor som Einar Övergaard upptecknade i Bohuslän. Låtarna är sorterade efter den spelman som lämnat uppgifterna:

Till flera av låtarna finns även inspelningar av musiken. Du hittar inspelningarna samlade på sidan Lyssna på exempel.

Marscher och hallingar

anteckningar

Klicka på bilden för att se den i större format.

De flesta låtarna som Einar Övergaard upptecknade i Bohuslän är polskor (förutom visorna från Carl Olsson). Men i samlingen finns även ett antal marscher och hallingar. Det handlar om sammanlagt 14 låtar, 8 hallingar och 6 marscher. Dessa sorterades för sig i uppteckningarna som lämnades in i arkivet.

Du hittar hallingar och marscher från spelmännen Alfred Lundberg, Gustaf Johannesson, Niklas Larsson, Niklas Olsson och soldat Lind.

handskrivna anteckningar

Övergaards anteckningar till de upptecknade hallingarna. Klicka på bilden för att se den i större format.Uppdaterad 25 september 2020

Boken Einar Övergaards folkmusiksamling

1982 gav Avdelningen för arkiv och forskning i Uppsala och Svenskt visarkiv gemensamt ut boken Einar Öfvergaards folkmusiksamling. Författare till boken är Märta Ramsten som sammanställt och kommenterat samlingen. Informationen på dessa sidor är hämtad från denna bok.

Smakprov på visor och låtar