Frågelistan som metod används för att dokumentera olika aspekter av folklig kultur i Sverige.
Att arbeta med tematiskt uppbyggda frågelistor är både en traditionell dialektologisk och etnologisk-folkloristisk dokumentationsmetod. Från början användes frågelistorna ofta av ortsmeddelare, som hade dem som grund när de gjorde intervjuer som nedtecknades och sändes in till arkivet. Idag förväntas istället de som besvarar en frågelista att själva skriva om sina egna personliga erfarenheter, minnen och tankar. Än idag kan frågelistor användas som underlag vid intervjuer som då oftast spelas in.
Läs mer
I Isofs samlingar finns sammanlagt tiotusentals svar på frågelistor, utskickade från 1910-talet fram till idag. Under länkar kan du se vilka ämnen som behandlats i frågelistorna vi sänt ut. Du kan också titta på de hundratals frågelistor arkiven i Umeå och Uppsala sänt ut.
Läs mer
Fattigvårdsföreståndaren Alma Nilsson (f. 1875) i Småland sände in närmare hundra svar på de frågelistor som arkivet i Uppsala gav ut och hon fungerade också som insamlare och förmedlade svar från andra informanter till arkivet. Därtill kommer de många uppteckningar där hon och andra berättar om livet främst i Västra Torsås och Döderhult men också på många andra platser i Småland.
Skomakaren Almar Nilsson (1896-1980) från Fredrika i Lappland besvarade under sin livstid nästan samtliga frågelistor som arkivet i Uppsala gav ut. Flera av svaren illustrerades också med teckningar. Därtill sände han in ett stort antal uppteckningar där han med lokalkännedom berättade om livet i Fredrika med omnejd.
Aktuella frågelistor
Våra senaste frågelistor och webbfrågelistor hittar du under fliken Berätta för oss
Tidigare frågelistor
Förteckningar
Göteborgs frågelistor, pristävlingar och upprop (pdf, 477.5 kB)
Umeås frågelistor i nummerordning (pdf, 82.1 kB)
Uppsalas frågelistor i nummerordning (pdf, 147.7 kB)
Uppsalas frågelistor i tematisk ordning (pdf, 201.6 kB)
Länkar
Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar, Lunds universitet, frågelistor
Norsk etnologisk granskning, frågelistor
Sjöhistoriska museet, frågelistor
Svenska litteratursällskapet i Finland, frågelistor