• Huvudmeny

Skolavslutningar då och nu

Med start våren 2012 undersöker Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg skolavslutningar i dåtid och samtid.

Studenter som går i tåg.

Studentmarsch i Vänersborg 1975. Foto: Barbro Westerberg (arkivuppteckning DAGF 1552).

Folkskola, grundskola, realexamen, "studenten"… Hur har skolavslutningar och studentfirande förändrats genom tiderna? Skiljer det sig mellan storstad och småstad? Och hur ser det ut i våra nordiska grannländer?

Frågelistsvaren

Genom frågelistan Skolavslutningar – då och nu har vi fått in flera spännande svar. Dessa berättar bland annat om hur var det att fira första skolavslutningen i Malmö 1940 när Europa var mitt i ett brinnande krig. Att vara tvungen att börja jobba och därför inte få ta realexamen. Om stämningen på skolgården då alla klarat skrivningar och munta – eller inte. Om att ta studenten på 1970-talet i jeans, stickad tröja och utan studentmössa. Eller att inte minnas sin första skolavslutningsklänning, men däremot att halva klassen hade vattkoppor.

Webbfrågelistor

Webbfrågelistan 'Student' gick ut första gången våren 2012 för att fånga just dem som är mitt i det som kan vara en speciell tid i många unga människors liv. Vilka tankar och känslor finns kring såväl kläder och firande som kring hur mycket det kostar och om hur framtiden kommer att bli?

Webbfrågelistan kommer även fortsättningsvis att läggas ut för blivande studenter att svara på.

Studenter i studentmarsch.

Studentmarsch i Värnamo 2012. Foto: Lina Midholm (arkivuppteckning DAG).

Uppdaterad 19 november 2019

Frågelistor

Webbfrågelista: Tar du studenten i år?

Frågelista: Skolavslutningar då och nuPDF (pdf, 49.8 MB)