Judiskt vardagsliv är ett dokumentations- och forskningsprojekt som syftar till att bevara, förvalta och sprida kunskap om upplevelser och erfarenheter av att leva som jude och/eller judisk i Sverige, i det förflutna och i nutid.
Projektet vill belysa den svenska judiska ”dubbelheten” av att vara del av en judisk diaspora, och att i egenskap av en minoritet vara en del av Sverige, samt analysera hur sådana erfarenheter gestaltas i berättelser.
Forskning och dokumentation av judiskt liv har ofta varit inriktad på Förintelsen, eller på den judiska religionens historia. Väldigt lite har gjorts om hur judiskt vardagsliv praktiseras i Sverige och på hur människor som definierar sig som judiska förhåller sig till svenskhet och judiskhet.
I traditionsarkiven är den judiska gruppens liv i Sverige i stort sett inte representerad. Till undantagen hör Judiska minnen, som samlades in av Nordiska museet på 1990-talet, men även i dessa minnen är Förintelsen och Andra Världskriget fokus.
Boken Livets vägar.
Under åren 2011–2016 har ett rikt material insamlats och delar av detta finns numera tillgängligt på Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala. Därtill har flera artiklar och en bok skrivits, där materialet från Judiskt vardagsliv analyseras och diskuteras.
Projektansvarig: Susanne Nylund Skog, forskare, Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala (DFU)
Varaktighet: Avslutat
Minoritetsspråk: Jiddisch
Samlingar: Judiska samlingar
Forum för judiska studier, Uppsala universitet
Institutionen för kulturantropologi och etnologi, Uppsala universitet
Judiska församlingen, Göteborg
Judiskt vardagsliv (pdf, 338.8 kB) (DFU 286A)
Tradition och generation (pdf, 251 kB) (DFU 286B)
Jonsson, Sofia 2013. Now let’s eat! En etnologisk studie om mat, minne och tillhörighet i den svenskjudiska diasporan. (pdf, 2.1 MB) Mastersuppsats i etnologi. Huddinge: Södertörns högskola.
Nylund Skog, Susanne 2011. Rörliga rötter: Intertextualitet och diaspora i en judinnas levnadsberättelse. I Biografiska betydelser: Norm och erfarenhet i levnadsberättelser. Lena Marander-Eklund & Ann-Catrin Östman (red). Mörklinta: Gidlunds förlag.
Nylund Skog, Susanne 2012. Den judiska sängkammarmöbeln: Berättande, materialitet och identitet. Kulturella perspektiv, nr 1.
Nylund Skog, Susanne 2012. Livets vägar: Svenska judinnors berättelser om förskingring, förintelse, förtryck och frihet. Uppsala: Institutet för språk och folkminnen.
Nylund Skog, Susanne 2013. The traveling furniture: materialized experiences of living in the Jewish Diaspora. I Things in Culture, Culture in Things. Anu Kannike & Patrick Laviolette (eds) Tartu: University of Tartu Press, Approaches to Culture Theory Series.
Nylund Skog, Susanne 2014. Osynligt förtryck och vita kroppar: Förhandlingar kring judiskhet i Sverige. Elore Volym 21, nr 1.
Nylund Skog, Susanne 2015. Lingon och potatis, Stockholm och Czernowitz: Materialiteter i en judinnas levnadsberättelse. I Talande ting: Berättelser och materialitet. Katarina Ek-Nilsson och Birgitta Meurling (red). Uppsala: Institutet för språk och folkminnen.