Ett projekt för att dokumentera och sammanställa berättelser om folktrons väsen och dess betydelser i tid och rum i Sverige.
Folktrons väsen, igår och idag
är ett projekt som med kulturhistoriska metoder och samtida perspektiv dokumenterar och sammanställer berättelser om folktrons väsen och dess betydelser i tid och rum i Sverige.
Projektet har som mål att nå olika grupper och att materialet ska kontextualiseras så att det kan förstås av framtida forskare och av en bred allmänhet.
Arbetet inleds under våren 2019, som ett dokumentationsprojekt på vetenskaplig grund där nytt material samlas in och undersöks om förhållanden till väsen idag och jämförs med berättelser om väsen och deras betydelser i äldre tid.
I projektet ingår även en inventering av befintligt arkivmaterial om utvalda väsen, samt forskning och kunskapsspridning som sker genom publikationer på vår webbsida, vetenskapliga och populära artiklar i tidskrifter och bokserier och genom vetenskapliga och populärvetenskapliga föredrag.
Syftet med projektet är att sammanställa äldre berättelser och samla in ny kunskap om människans förhållande till olika väsen i tid och rum och undersöka vad de har haft för betydelser samt avgöra om och hur det förändrats.
Projektet ska belysa föreställningar kring olika typer av väsen och trosföreställningar knutna till dessa. Det tittar också på väsens plats och tillhörighet i tider som är präglade av urbanisering och stora samhällsförändringar. Vilken eller vilka betydelse har platser i förhållande till berättelser om väsen? Vilka förändringar sker i berättelser om väsen i samband urbanisering och migration? Kan vi utläsa något om människans förhållanden till miljön i berättelser om väsen? Vad betyder och vad har olika väsen betytt för människan i olika tider? Har människans förhållanden till väsen förändrats i och med populärkulturen och nya religiösa rörelser? Finns det nya väsen idag, bland annat i samband med populärkultur eller migration, och har de i så fall likheter med äldre tiders berättelser som återfinns i det befintliga arkivmaterialet?
Projektledare
Tommy Kuusela, Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala, Isof
Varaktighet
Våren 2019–hösten 2021
Kunskapsmål