- Startsida
- Folkminnen
- Projekt
- Projektet I stadens utkant
Projektet I stadens utkant
Projektet I stadens utkant – svensk-romska livsberättelser och lägerplatser från 1900-talet
ville synliggöra och skapa ny kunskap om en osynlig del av Sveriges historia. Projektet avslutades 2016.
I stadens utkant – svensk-romska livsberättelser och lägerplatser från 1900-talet var ett forskningsprojekt som bedrevs i samverkan mellan den romska kulturföreningen É romani glinda och andra romska sakkunniga, Historiska museet, Isof, Mångkulturellt centrum och Stiftelsen Kulturmiljövård 2015-2016 med stöd av Riksantikvariearbetets fou-medel.
Ett osynligt kulturarv
De första inom gruppen svenska romer kom till Sverige omkring sekelskiftet 1900. De levde under stor del av 1900-talet kringresande liv och fick slå läger vecko- eller månadsvis i samhällenas utkanter. Resandet var ofta påtvingat eftersom tillstånd att slå läger på en plats enbart gällde en viss tid, men i många fall var det också nödvändigt för att finna försörjning. Spåren av dessa liv är till stor del osynliga i kulturlandskapet och inte uppmärksammade av kulturmiljövården.
Skapa ny kunskap
I folkminnesarkiven, och andra arkiv, finns omfattande material om romer, men mer sällan finns romers egna röster dokumenterade. Syftet med I stadens utkant var att i samskapande med svenska romer uppmärksamma och skapa ny kunskap om denna del av Sveriges historia med fokus på lägerplatser, livsberättelser och materiell kultur. En målsättning var att införliva denna osynliga del av kulturarvet i statliga samlingar vid Historiska museet och Isof, och att synliggöra platserna i kulturlandskapet. Detta gjordes med hjälp av arkeologiska metoder, bland annat en utgrävning av platsen för Skarpnäckslägret som var i bruk 1959-1963, samt livshistoriska intervjuer med svenska romer med erfarenheter av att ha levt i läger under 1900-talet. Även kritiska studier av arkivmaterial utgjorde del i arbetet, bland annat material i Stadsarkivet i Stockholms stad och Riksarkivet.
Projektgrupp
Projektledare var Charlotte Hyltén-Cavallius, Isof, och Lotta Fernstål, Historiska museet. Övriga medverkande forskare var Jonas Monié Nordin, Historiska museet, Jenny (Ask) Lönnroth och Nina Edström, Mångkulturellt centrum och Anna Arnberg, Stiftelsen Kulturmiljövård.
Projektfakta
Kortfattat projektfakta i rubrikform. Det går att välja någon eller några av nedanstående förslag eller lägga till fler om det behövs.
Projektledare
- Lotta Fernstål, forskare, Historiska museet
- Charlotte Hyltén-Cavallius, forskningsarkivarie minoritetskulturer, Avdelningen för arkiv och forskning i Uppsala
Pågår
2015–2017
Samverkan
Projektet är administrativt förlagt till Historiska museet men är ett samverkansprojekt mellan Historiska museet, kulturföreningen É Romani Glinda, Isof, Mångkulturellt Centrum och Stiftelsen Kulturmiljövård.
Resultat/kunskapsförmedling
Boken I stadens utkant
Finansiering
Projektet finansierades av Riksantikvarieämbetet 2015-2016, Historiska museet finansierade en förstudie under 2014 och projektets gemensamma bok slutredigerades under 2017 av Charlotte Hyltén-Cavallius och Lotta Fernstål inom ramen för deras tjänster vid Isof och Historiska museet.