Påskens alla dagar

Fastlagen, stilla veckan och påskveckan. Köttsöndag, dymmelonsdag och långfredag. Och hur var det nu med askonsdag? Det är inte helt lätt att hålla ordning på påskens olika veckor och dagar. Här guidar vi dig från fastlagssöndagen till annandag påsk.

Men först – när är det egentligen påsk? Den kristna påsken är som bekant en rörlig högtid och den infaller någon gång mellan 22 mars och 25 april. Regeln – som fastställdes vid kyrkomötet i Nicaea år 325 – är att påskdagen firas på den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen.

Fastlagen

De tre dagarna innan den kristna fyrtiodagarsfastan inför påsk inleds – fastlagssöndagen, blåmåndagen och fettisdagen – kallas med ett gemensamt namn för fastlagen (efter tyskans vastel-avent, ’faste-afton’). Fastan inleddes på askonsdagen.

Fastlagssöndag

Fastlagssöndagen, i folkmun även fläsksöndag eller köttsöndag, inleder fastlagen. I katolsk tid passade man på att äta gott och festa under fastlagen.

Läs mer om fastlagen och fastlagssöndagen

Blåmåndag

Vanliga benämningar på måndagen i fastlagen är blåmåndag, blå måndag och svart måndag. Det har troligen att göra med att kyrkorummet denna dag kläddes i svart, sorgens färg.

Läs mer om blåmåndagen

Fettisdag

Traditionen med fastlagsbullar är något som vi i modern tid har behållit från fastlagsfestandet. I dag är det är många som uppmärksammar fettisdagen med semlor.

Läs mer om fettisdagen

Askonsdag

Askonsdagen tillhör egentligen inte fastlagen utan det är den dag som inleder den kristna 40-dagarsfastan som pågår fram till och med påskaftonen. Benämningen askonsdag kommer från den medeltida seden att strö aska över sitt huvud för att visa att man var redo för botgöring.

Läs mer om askonsdagen

Stilla veckan

Fastans sista vecka har i folktraditionen fått flera olika namn, till exempel stilla veckan, dymmelveckan eller tysta veckan. Inom kyrkan högtidlighålls Jesus lidande och död under den här veckan. I dagligt tal kallas veckan innan påsk även för påskveckan, men i den kyrkliga kalendern är påskveckan den som ligger efter påsk och inleds med påskdagen.

Palmsöndag

I den kyrkliga kalendern inleder palmsöndagen den sista fasteveckan innan det kristna påskfirandet tar vid på påskdagen. Dagen uppmärksammas till minne av Jesus intåg i Jerusalem.

Läs mer om palmsöndagen

Dymmelonsdag

I dag är onsdagen före påsk en vanlig vardag för de flesta. Men förr var dagen viktigare eftersom den inledde påskfriden. Benämningen dymmelonsdag kommer från en gammal tradition att sammankalla församlingen med ett dämpat ljud i klockorna. Metallkläppen i kyrkklockan byttes då till en av trä, en dymmel, som gjorde ljudet dovare. Perioden från dymmelonsdagen fram till påskaftonen kallas ibland för dymmeln.

Läs mer om dymmelonsdagen

Skärtorsdag

I de kristna kyrkorna firas skärtorsdagen till minne av den första nattvarden, men i folklig tradition handlar dagen mer om hemska häxor och söta påskkäringar. Anledningen till att dagen kallas för just skärtorsdag är att Jesus enligt evangelierna tvättade lärjungarnas fötter – skär betyder i det här sammanhanget ’ren’.

Läs mer om skärtorsdagen

Långfredag

Långt in på 1900-talet präglades långfredagen av tystnad, stillhet och väntan. Förr kunde man ägna sig åt rispiskning för att påminna om Jesus lidande, en tradition som på sätt och vis lever kvar i våra dagars påskris.

Läs mer om långfredagen

Påskafton

I äldre tider rådde fortfarande fastan på påskaftonen. Men numera är påskaftonen i allra högsta grad förknippad med firande, mat och godis.

Läs mer om påskafton

Påskveckan

I folkmun kan idag både veckan innan och efter påskdagen kallas för påskveckan. Men i den kyrkliga kalendern inleds påskveckan med påskdagen, och pågår till och med lördagen innan andra söndagen i påsktiden.

Påskdagen

Påskdagen är höjdpunkten i det kristna påskfirandet i och med Jesus uppståndelse. För många påskfirare är det en ledig dag då man kan umgås med släkt och vänner.

Läs mer om påskdagen

Annandag påsk

Annandag påsk hör till påskhelgen, och är en helgdag i Sverige. Enligt den kristna berättelsen var detta dagen då Jesus, efter att ha blivit levande igen, visade sig för lärjungarna på olika sätt. Fram till slutet av 1700-talet firades både tredje- och fjärdedag påsk, men sedan dess är det ”bara” annandagen kvar.

Läs mer om annandag påsk