Om fäbodvallens byggnader

På fäbodvallen kunde det finnas en eller flera fäbodar. Bebyggelsen kretsade runt boskapsskötsel och mjölkhantering.

Nyskogens fäbodvall i Ljusdals socken, Hälsingland. Människorna på bilden står samlade i ett så kallat ”störs”, alltså en öppen kokplats för exempelvis mesostkokning. Foto: A F Gustafsson/Nordiska museet.

Byggnaderna på fäboden

Själva fäboden placerades på en öppen plats, fäbodvallen, medan betet styrdes till skogs- eller myrområden runtomkring. Fäbodvallen delades ofta av bönderna i en by, och där fanns flera byggnader för människor, djur och mjölkhantering. På fäbodvallen fanns ofta en inhägnad slåtteräng där man slog hö till vinterfoder, och ibland även små åkrar och odlingar.

De centrala byggnaderna på fäboden bostadshus (fäbodstuga), fähus, byggnad för att bereda mjölk och ost (kokhus) samt förråd för att lagra mjölkprodukterna (mjölkbod). Det kunde även finnas vedbod, avträde och lada. Husen byggdes i trä med knuttimringsteknik.

Fäbodstugan brukar vara timrad av runda stockar, som avbarkats fint. Nyare stugor hade täljda stockar i väggarna. Golvtiljorna voro ofta täljda med kvistar och gropar i. Det fanns dels väggfasta bänkar och dels mindre, flyttbara bänkar. Fönstren voro små. Sängarna voro väggfasta med en över- och en undersäng och plats för två personer i varje säng. Ofta funnos liggplatser i någon svalgång eller på vinden under takåsen.

Innanför stugan - ibland med ingång från själva stugan, ibland utifrån eller genom en svalgång - låg mjölkboden, ”bua”. Där var lågt i taket. Golvet var nedsänkt i jorden för att det skulle bli kyligt. Den påminde om en källare. Golvet belades med färskt granris, som gav frisk lukt.

Berättat av Margareta Johansson i Laxviken, Laxsjö socken i Jämtland. Berättelse insänd till Nordiska museets fäbodinventering år 1962, och i redigerad form publicerad i boken Fäbodar (Lidman 1963).

Bostugan var i allmänhet mycket enkel, med väggfasta bänkar, vilka avdelades medelst karmar och tjänstgjorde som sitt- och liggplatser. Dessutom fanns ett bord och en hylla för matbestick samt en liten trekantig hylla i ett hörn, den så kallade slänghyllan, där man lade ifrån sig handarbete och dylikt, när det kom besök. I somliga stugor fanns murad spis med skorsten, i andra en eldstad på golvet, bestående av en ram med timmer fylld med stenar och grus. (---) I de stugor där man hade murad spis i hörnet hade man trasmattor på golvet, vilka placerades så en fyrkantig fläck, den så kallade finfläcken, lämnades bar mitt på golvet. På denna lade man löv av rönn och andra parbladiga växter till exempel klippris och jämna i vackra mönster. Förutom de väggfasta liggplatserna fanns i större stugor en stor skåpsäng, den så kallade fäbodsängen eller storsängen vilken ytterst sällan användes. Den var stugans prydnad och skulle bäddas på ett speciellt sätt.

Berättat i Bollnäs socken, Dalarna av Erik Eriksson (född 1897), Stina Ekman (född 1885) och Lisa Jonson. Upptecknat 1960 av Lena Husmer (Isof, ULMA 24570 Länk till annan webbplats.).

Interiör från en fäbodstuga. Teckning av Olof Hagberg år 1930 (Isof, ULMA 2621 sid 15).

”På fäbovalln se vi först de timrade fäbostugunä” – en beskrivning från Torsåker

I en uppteckning från år 1943 berättar insamlaren William Eriksson om fäbodväsendet i Torsåkers socken i Gästrikland. I ett av avsnitten beskriver han utförligt fäbodens byggnader och deras inredning. I uppteckningen finns också ett flertal fotografier och teckningar från området. Nedan kan du läsa ett utdrag från William Erikssons uppteckning. Du hittar också en länk till hela originaluppteckningen i arkivtjänsten Folke.

Beskrivning av fäbodarna i Torsåker

På ”fäbovalln” se vi först de timrade ”fäbostugunä”. Dessa kunde vara något olika till form och plan, men inrymde oftast en liten ”färstu”, en mjölkbod och ett stort rum, ”bo'n” eller ”stugun”, som var kök, arbetsrum och bostad. Mittelpunkten i fäbodstugan var muren och den rymliga öppna spisen, som undantagslöst fanns i var stuga. Fäbodstugor utan mur med endast rökhål, har icke funnits i känd tid. Hela stugan var försedd med golv av bräder. Mjölkboden kunde dock ha hårdstampat jordgolv. (---)

Sängen, ”stannsängen” var i äldre tid väggfast. Senare blev den en flyttbar men ej hopskjutbar trälåda och under de sista åren kunde bo'n vara utrustad med både utdragssäng och soffa. Bädden bestod av långhalm med ett slarvtäcke över, lakan och sängtäcke. Då fäboden, som ofta hände besöktes av folk från gården i byn eller av främmande, hade fäbodjäntorna sin givna sovplats på vinden, under den låga takåsen.
(---)

Golvet i bo’n var mattbelagt runt om den så kallade ”fäboflättjen” den vitskurade fläcken mitt på golvet som var öppen eller beströdd med klippris/lummer. På den fläcken fick ingen gå. Den var särskilt de gamla fäbodjäntornas ögonsten. Från Hästbo fäbodar berättas om hur gammelmor en gång betygsatte en senfärdig och tafatt dräng med ett, allt annat överskylande; ”Men si Joan han ä då så snäll, han ä så rädd om flättjen!”.

Någon egentlig källare fanns sällan vid fäbodarna. Vid ”Lissollas” i V. Hästbo och ”Ansors” vid Åsmundshyttans fäbodar funnos dock byggda källare under stugan. Sällsynt var också en grävd brunn på fäbodvallen. Men i de trakter fäbodarna voro lagda var det god tillgång på friska och vattenrika källor. I dessa sänktes mjölkbunkarna varigenom mjölken kyldes och bevarades frisk längre. Denna avkylningsmetod tillhörde givetvis en yngre tids fäbodbruk, då bleckkärlen slagit ut de gamla mjölktrågen. I en och annan fäbod, till exempel Pers i Tjärnäs, var mjölkboden en fristående byggnad. I fäbodar av den vanliga typen, låg däremot mjölkboden innanför stugans farstu. Golvet var av hårdtrampad jord eller bräder. Efter ena väggen vore två jämnlöpande stänger uppsatta i bordshöjd. På dem placerades mjölktrågen, svåråtkomliga för råttor. En glugg på ytterväggen gav ständigt den friska luften tillträde till mjölkbo’n. (---)

”Fäjsät” var fäbodvallens andra huvudbyggnad. (---) Enklare än ladugårdarna i hembyn voro fäbodvallens fäjsen inredda. Till storleken voro de dock anpassade efter varje ägares behov. Liksom stugan var ladugården timrad och liksom stugan var den i äldre tid täckt med näver och takved, i senare tid med spåntak eller till och med tegel. Vid fäjsets ena gavel fanns ingången och innanför dörren fanns i vardera hörnet en lagom hög avbalkning för kalvar och får. I motsatta gaveln öppnades en lucka ut mot gödselhögen. Två gluggar under taket för luftväxlingen fullbordade fäbodvallens enkla ladugårdsanläggning.

Därinne stodo korna i en eller två rader, alltid med hμvudena vända mot väggen. Bås och krubbor saknades. Bindslena, som voro fastsatta i väggen, utgjordes tidigare av ”vijjur” – rundböjda vidjekvistar - längre fram användes ”klövar” av järn även i fäbodarna. Dörrar och luckor i ”fäbodfäjsänän” voro gjorda av tjocka bastanta bräder, som, om det gällde, voro tillräckligt starka för att utestänga björnen.

Berättat av Britta Andersdotter (född 1824), Anna Andersdotter-Broman (född 1862), Olof Larsson (född 1860), Maria Persson (född 1878), Karl Pettersson (född 1869), C. A. Skoglund (född 1865), Andreas Olsson (född 1875) med flera i Torsåkers socken, Gästrikland. Upptecknat år 1943 av William Eriksson (Isof, ULMA 34715).

Se hela uppteckning 43715 i Folke Länk till annan webbplats..

Ritning över fäbodstugan och ladugården i Åsmundshyttan n:r 8 i Torsåkers socken, Gästrikland. Ritad av upptecknaren William Eriksson år 1943. Foto: Isof (ULMA, 34715).

Fäbodar som kulturreservat

I Sverige finns två fäbodar som är klassade som kulturreservat: Hanhivittikko fäbod Länk till annan webbplats. i Övertorneå, Norrbotten och Våsbo fäbodar Länk till annan webbplats. i Ovanåker, Hälsingland.

Kulturreservat ska skydda och vårda värdefulla kulturhistoriska helhetsmiljöer. Det omfattar byggnader, anläggningar, lämningar och marker – men även sådana värden som består av verksamheter, kunskaper och traditioner. I Sverige finns år 2024 sammanlagt 49 kulturreservat. Läs mer om kulturreservat på Riksantikvarieämbetets webbplats Länk till annan webbplats..

Källor & lästips

Litteratur

Håkan Tunón & Bolette Bele (2019): Fäboden. Naturen, kulturen och kulturlanskapet. Centrum för biologisk mångfald (CBM) och Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Jesper Larsson (2009): Fäbodväsendet 1550–1920. Ett centralt element i Nordsveriges jordbrukssystem Länk till annan webbplats.. Institutionen för ekonomi, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Anders Nyman (1976): Hur står det till med våra fäbodar?: en redogörelse för Nordiska museets fäbodinventering Länk till annan webbplats.. I: Fataburen: Nordiska museets och Skansens årsbok 1976.

Anders Nyman (1963): ”Hur man levde i fäbodarna” & ”Restauration och vård av fäbodhusen”. I: Fäbodar (Hans Lidman, red.). Nordiska museet och Fäbodkommittén inom Samfundet för Hembygdsvård.

Sigurd Erixon (1918): Bebyggelseundersökningar – Öfversikt, Periodiska bebyggelsetyper, Fäbodväsen Länk till annan webbplats.. I: Fataburen – Nordiska museet och Skansens årsbok 1918.

Länkar

Arkivmaterial

Byggkunskap & hantverk – ett levande kulturarv

Traditionella kunskaper som rör exempelvis att bygga knuttimrade hus eller hur man murar spisar är en del av det immateriella kulturarvet.

Hantverksfärdigheter av alla slag har genom tiderna förts vidare från utövare till utövare – för eget bruk eller i yrkesutövning. ”Handens kunskap” säger man ibland för att benämna den skicklighet som kommer av lång erfarenhet, och inte alltid låter sig beskrivas i ord. Det handlar också om sinnenas förmåga att avgöra kvalitet, mått, färdighetsgrad eller hur en rörelse bäst utförs.