- Startsida
- Folkminnen
- Kunskapsbanker och webbutställningar
- Webbutställningar folkminnen
- I fäbodarnas land
- Om fäbodvallens byggnader
Om fäbodvallens byggnader
På fäbodvallen kunde det finnas en eller flera fäbodar. Bebyggelsen kretsade runt boskapsskötsel och mjölkhantering.

Nyskogens fäbodvall i Ljusdals socken, Hälsingland. Människorna på bilden står samlade i ett så kallat ”störs”, alltså en öppen kokplats för exempelvis mesostkokning. Foto: A F Gustafsson/Nordiska museet.
Byggnaderna på fäboden
Själva fäboden placerades på en öppen plats, fäbodvallen, medan betet styrdes till skogs- eller myrområden runtomkring. Fäbodvallen delades ofta av bönderna i en by, och där fanns flera byggnader för människor, djur och mjölkhantering. På fäbodvallen fanns ofta en inhägnad slåtteräng där man slog hö till vinterfoder, och ibland även små åkrar och odlingar.
De centrala byggnaderna på fäboden bostadshus (fäbodstuga), fähus, byggnad för att bereda mjölk och ost (kokhus) samt förråd för att lagra mjölkprodukterna (mjölkbod). Det kunde även finnas vedbod, avträde och lada. Husen byggdes i trä med knuttimringsteknik.
Fäbodstugan brukar vara timrad av runda stockar, som avbarkats fint. Nyare stugor hade täljda stockar i väggarna. Golvtiljorna voro ofta täljda med kvistar och gropar i. Det fanns dels väggfasta bänkar och dels mindre, flyttbara bänkar. Fönstren voro små. Sängarna voro väggfasta med en över- och en undersäng och plats för två personer i varje säng. Ofta funnos liggplatser i någon svalgång eller på vinden under takåsen.
Innanför stugan - ibland med ingång från själva stugan, ibland utifrån eller genom en svalgång - låg mjölkboden, ”bua”. Där var lågt i taket. Golvet var nedsänkt i jorden för att det skulle bli kyligt. Den påminde om en källare. Golvet belades med färskt granris, som gav frisk lukt.
Berättat av Margareta Johansson i Laxviken, Laxsjö socken i Jämtland. Berättelse insänd till Nordiska museets fäbodinventering år 1962, och i redigerad form publicerad i boken Fäbodar (Lidman 1963).
Bostugan var i allmänhet mycket enkel, med väggfasta bänkar, vilka avdelades medelst karmar och tjänstgjorde som sitt- och liggplatser. Dessutom fanns ett bord och en hylla för matbestick samt en liten trekantig hylla i ett hörn, den så kallade slänghyllan, där man lade ifrån sig handarbete och dylikt, när det kom besök. I somliga stugor fanns murad spis med skorsten, i andra en eldstad på golvet, bestående av en ram med timmer fylld med stenar och grus. (---) I de stugor där man hade murad spis i hörnet hade man trasmattor på golvet, vilka placerades så en fyrkantig fläck, den så kallade finfläcken, lämnades bar mitt på golvet. På denna lade man löv av rönn och andra parbladiga växter till exempel klippris och jämna i vackra mönster. Förutom de väggfasta liggplatserna fanns i större stugor en stor skåpsäng, den så kallade fäbodsängen eller storsängen vilken ytterst sällan användes. Den var stugans prydnad och skulle bäddas på ett speciellt sätt.
Berättat i Bollnäs socken, Dalarna av Erik Eriksson (född 1897), Stina Ekman (född 1885) och Lisa Jonson. Upptecknat 1960 av Lena Husmer (Isof, ULMA 24570
Länk till annan webbplats.).
”På fäbovalln se vi först de timrade fäbostugunä” – en beskrivning från Torsåker
I en uppteckning från år 1943 berättar insamlaren William Eriksson om fäbodväsendet i Torsåkers socken i Gästrikland. I ett av avsnitten beskriver han utförligt fäbodens byggnader och deras inredning. I uppteckningen finns också ett flertal fotografier och teckningar från området. Nedan kan du läsa ett utdrag från William Erikssons uppteckning. Du hittar också en länk till hela originaluppteckningen i arkivtjänsten Folke.

Ritning över fäbodstugan och ladugården i Åsmundshyttan n:r 8 i Torsåkers socken, Gästrikland. Ritad av upptecknaren William Eriksson år 1943. Foto: Isof (ULMA, 34715).
Fäbodar som kulturreservat
I Sverige finns två fäbodar som är klassade som kulturreservat: Hanhivittikko fäbod Länk till annan webbplats. i Övertorneå, Norrbotten och Våsbo fäbodar
Länk till annan webbplats. i Ovanåker, Hälsingland.
Kulturreservat ska skydda och vårda värdefulla kulturhistoriska helhetsmiljöer. Det omfattar byggnader, anläggningar, lämningar och marker – men även sådana värden som består av verksamheter, kunskaper och traditioner. I Sverige finns år 2024 sammanlagt 49 kulturreservat. Läs mer om kulturreservat på Riksantikvarieämbetets webbplats Länk till annan webbplats..
Källor & lästips
Byggkunskap & hantverk – ett levande kulturarv
Traditionella kunskaper som rör exempelvis att bygga knuttimrade hus eller hur man murar spisar är en del av det immateriella kulturarvet.
%20Levande_kulturarv.png)
Hantverksfärdigheter av alla slag har genom tiderna förts vidare från utövare till utövare – för eget bruk eller i yrkesutövning. ”Handens kunskap” säger man ibland för att benämna den skicklighet som kommer av lång erfarenhet, och inte alltid låter sig beskrivas i ord. Det handlar också om sinnenas förmåga att avgöra kvalitet, mått, färdighetsgrad eller hur en rörelse bäst utförs.