- Startsida
- Folkminnen
- Kunskapsbanker och webbutställningar
- Webbutställningar folkminnen
- I fäbodarnas land
- Folktro runt fäboden
Folktro runt fäboden
Småfolk, skogsrå och troll. Det finns en stor sägenflora runt fäbodarna.

I skogarna runt fäbodvallen lurade skogsrået. Här avbildad av norske konstnären Theodor Kittelsen år 1892. Foto: Nasjonalmuseet (CC BY).
De underjordiska
Ett väsen som ofta dyker upp i sägner från fäbodarna är de underjordiska. I folktron har de olika benämningar, till exempel vittra, vättar, småfolket och de osynliga. I berättelserna bor de på eller i anslutning till fäbodvallen. Det var viktigt att hålla sig väl med de underjordiska, när de blev uppretade kunde de ställa till med ofog och olyckor på fäboden.
De små eller småfolket måste man hålla sig väl med. Ofta kallade man dem troll eller skog-Karin eller skoga, som enligt beskrivningen är ett slags skogsrå, fick man inte stöta sig med. Om man tex spillde mjölk eller något annat på golvet, brukade man säga: ”Det där skulle Karin ha”. Då man gick vall med korna, brukade man lägga ut salt och brödbitar åt henne på stenar.
Enligt Marta Olsson, Strömnesvallen, boförde småfolket till vallen samma dag som vanligt folk, men något senare. Därför måste man skynda sig allt vad man kunde vid framkomsten till vallen och göra allt iordning, så att småfolket kunde flytta in samma kväll. Enligt de flesta andra sagesmännen, boförde småfolket från vallen, då de andra kom dit, och tvärtom på hösten. Då man steg in i vallstugan för första gången på våren, skulle man hälsa god dag.
Berättat i Delsbo, Hälsingland av Karin Sundell (född 1877), Bädes-Sigrid (född 1859), Anna Rask (född 1858), Jonas Holmberg (född 1868), Sigrid Eriksson (född 1852), Kristina Nordin (född 1867), Marta Olsson (född 1873), Olof Jonsson (född 1877), Erik Svensson (född 1877), Kristina Karlsson (född 1896), Anna Persson (född 1891), Per Marsch (född 1856), E Nordlund och Karl Olsson (född 1897). Upptecknat år 1937 av Britta Dalhielm (Isof, ULMA 11367
Länk till annan webbplats.).
Skogsrået
I skogarna runt fäboden fanns skogsrået. Skogsrået har även kallats för bland annat bästa, råndan, huldran och skogsfrun. Hon har också haft smeknamn som Talle-Maja och Grankotte-Kari. I flera sägner har skogsrået själv kor och getter som hon vallar i skogarna runt fäboden, och om man var snabb att kasta något stål över djuren kunde man få behålla något av dem. Men det gällde att inte reta upp skogsrået.
En vallpiga satt på sovholen en dag och stickade på strumpan. Då såg hon plötsligt en stor skock får runt om sig och skyndade att kasta kniven över dem. Alla försvunno utom två som hon fick behålla. Sämre gick det för en annan vallkulla, som under enahanda förhållanden kastade en kniv över en skock kor med Bästa i spetsen. Hon fick en ko som stannade kvar medan Bästa och de andra försvunno. Lisbet, så hette vallkullan, tog kon med sig hem till fäboden och band den i bås. Sedan kokade hon messmör i kokhuset men blev ”duven” av värmen och satte sig och slumrade till en stund. Då började det smälla i väggarna, så hela kokhuset skakade och det ropades: ”Lisbet, Lisbet, misugrytan kokar över”. Lisbet sprang yrvaken upp och då stod Bästa i dörren och skrattade och sade: ”Har du tagit kon, så skall du väl ha stävan också!” och hon kastade en silverstäva så att den slog benet av Lisbet, som sedan blev halt hela sitt liv. Ja, så berättade de gamla! En del vallkullor tyckte dock Bästa om och hjälpte dem på många sätt, väckte dem då grytorna kokade över under någon liten ”lur”, föste hem bortsprungna kor till fäboden o.s.v.
Om det skällde, liksom en hund, om nätterna och det gick liksom ett hardrev runt fäbodstugan, då var det farligt. Då hade man på något sätt förargat Bästa, och det var bäst att taga sig i akt, stiga på golvet med högra foten först, låta korna gå ut ur fähuset över stål samt säga den treenige gudens namn. Då skulle ej Bästa mäkta göra något illa.
Berättat i Boda, Dalarna år 1935. Upptecknat av Erik H:son Nord (Isof, ULMA 8146
Länk till annan webbplats.).
Hon spottade och fräste värre än en markatta
Fräs Erik Andersson i Boda Dalarna berättar om Bästa i en inspelning år 1955 (Radiotjänst Gr 829B/ULMA Gr 8:b):
Trollen
Sägnernas troll bodde i berget, i skogen eller under marken. Liksom skogsrået och de underjordiska kunde trollen ha egna djur som vallades i skogarna. För att inte människor eller djur på fäboden skulle bli bergtagna av trollen fanns olika typer av skydd.
Vid Snårbergets fäbodar var en flicka ensam med sina kor en höst för länge sedan, en morgon innan det blev riktigt ljust får hon höra vilket liv av skällor, kor och folk det är utanför, när hon ser ut kommer det en stor flock svarta kor och troll genom fäbodvallen och hon hör huru skällorna pinglar där tåget försvinner efter gärdesgården. Dagen efter när hennes anhöriga från byn anländer finner de hänne nästan vettskrämd.
Berättat i Järna socken, Dalarna av Knuts Anna Jonsdotter (född 1839). Upptecknat av Albert Andersson år 1926 (Isof, LIU 585
Länk till annan webbplats.).
För att icke bli bergtagen buro fäbodpigorna under vallningen en silverslant på sig. En ko som var dräktig måste även skyddas från att bli bergtagen. Man beredde henne skydd på så sätt att ett kors av stål hängdes i ett band om djurets hals och på vardera sidan om korset målade man ett kors med tjära.
Berättat i Lima socken, Dalarna av Torks Brita Olsdotter (född 1842), Per Stor (född 1866), Perbjörs Per Olsson (född 1854), Haga Ingeborg Olsson (född 1867), Lissola Erik Persson (född 1870) och Kvarnmyr Selma Larsdotter (född 1879). Upptecknat av Nils Hjalmar Matsson år 1929 (Isof, ULMA 2305).

Detalj från John Bauers illustration till sagan ”När trollmor skötte kungens storbyk” av Elsa Beskow år 1914. Foto: Jönköpings läns museum.
Vallkullan, trollen och rövarna
Vissa sägner återkommer från flera fäbodar i Isofs arkivmaterial. I stora drag är det samma berättelse men platsen, personerna och detaljerna kan skifta. Två sådana exempel är sägnen om hur trollen klär vallkullan som brud och sägnen om vallkullan som råkar ut för rövare på sätern men med list lyckas hämta hjälp från hemsocknen.
Det skall finnas en silverkrona i Ransäters socken, som man en gång skall hava stulit från trollen. Det var en vallkulla som höll till på sätern med sina kreatur. En natt så kom det trollpack från skogen in till henne. Och de hade bestämt att vallkullan skulle stå brud till en av deras söner. Vallkullan hade en hund hos sig. Som hon anade att trollen ville göra henne ont, så skyndade hon att sätta något tecken på hunden och visade honom till sitt hem. Det dröjde inte så länge, för än en av bondens drängar kom till fäboden med en bössa. Som han anade att trollen var i stugan, så sköt han ett skott över stugans tak. Och då kommo alla trollen utdunsane och dundrade in åt storskogen. När drängen kom in i fäboden, så stod vallkullan klädd till brud med en skön silverkrona på huvudet. De voro icke sena att taga kronan av huvudet och allt det andra som trollen hade satt på henne till smycke och for hem med det. Den kronan fingo trollen aldrig tillbaka. Den skall, enligt sägnen, ha stannat i Ransäters socken.
Berättat i Övre Ulleruds socken, Värmland av Carl Nyvall (född 1847). Upptecknat år 1930 av Ragnar Nilsson (Isof, IFGH 2038
Länk till annan webbplats.).
Det var en kulla som var ensam vid sätern medan hennes kamrat var hemma i socknen (bygden). Men då kom det tolv rövare till henne och de hade ihjäl en oxe för henne och bundo in skällkon och ville ta henne själv med därifrån. Men då spelade hon Tull och så vidare på hornet till kamraten hemma i socknen och då hon hörde hur det stod till ställde hon så att det kom folk dit och hjälpte henne att bli av med rövarna. Denna händelse skall hava inträffat vid ett fäbodställe i östra Lima. (---)
Berättat i Lima, Dalarna av Torks Brita Olsdotter (född 1842), Per Stor (född 1866), Perbjörs Per Olsson (född 1854), Haga Ingeborg Olsson (född 1867), Lissola Erik Persson (född 1870) och Kvarnmyr Selma Larsdotter (född 1879). Upptecknat av Nils Hjalmar Matsson år 1929 (Isof, ULMA 2305).
Skydd mot onda makter
Väsen som fanns runt fäbodarna, till exempel de underjordiska och skogsrået, kunde vara både hjälpsamma och farliga. För att inte reta upp de övernaturliga skulle man visa dem respekt och hänsyn, till exempel genom att inte hälla ut hett vatten på marken eftersom det kunde hamna på de underjordiska. Det fanns också olika ritualer och föremål som kunde skydda mot de onda makterna, till exempel att göra korstecken och att placera ut föremål av järn eller stål.
Innan man löste korna första gången på vallen, slog man salt och mjöl i skällan och gav varje ko en nypa därur. Man brukade även lägga stål på korna, dvs stryka med kniven tre gånger över ryggen på varje ko och sticka in kniven i väggen ovanför dörren. Och låta korna gå under den.
Om man ville att korna skulle komma ordentligt hem, borde man ta av sig förklädet, lägga det på tröskeln och låta korna gå över det. För att korna skulle följas åt i skogen brukade man knyta tre strån från svansen vid skällan med tre knutar.
Berättat i Delsbo, Hälsingland av Karin Sundell (född 1877), Bädes-Sigrid (född 1859), Anna Rask (född 1858), Jonas Holmberg (född 1868), Sigrid Eriksson (född 1852), Kristina Nordin (född 1867), Marta Olsson (född 1873), Olof Jonsson (född 1877), Erik Svensson (född 1877), Kristina Karlsson (född 1896), Anna Persson (född 1891), Per Marsch (född 1856), E Nordlund och Karl Olsson (född 1897). Upptecknat år 1937 av Britta Dalhielm (Isof, ULMA 11367
Länk till annan webbplats.).
För att skydda sig mot övernaturliga väsen satte man stål i fähuströskeln och hängde en hästsko ovanför dörren. Den första maj skulle man dessutom springa med en koskälla runt gården för att skrämma bort rovdjur och oknytt.
Berättat i Bollnäs, Hälsingland av Erik Eriksson (född 1897), Stina Ekman (född 1885) och Lisa Jonsson. Upptecknat av Lena Husmer år 1960 (Isof, ULMA 24570
Länk till annan webbplats.).
Fordomdags gjorde man korstecknet, slog ett kors med handen innan man trädde in i en fäbodstuga vid sommarvistelsens början. Och likadant då man flyttade därifrån, då skulle ej onda makter kunna träda in i stugan under det den stod tom. Om man lade två stickor i kors i den öppna spisen, då skulle ej de onda makterna heller komma ner genom skorstenen. Innan man gömde nyckeln med vidhängande länk skulle man också slå ett kors över honom med handen i luften.
Berättat i Boda, Dalarna år 1935 av Erik H:son Nord (Isof, ULMA 8146
Länk till annan webbplats.).
Källor & lästips
Sägner – ett levande kulturarv
%20Levande_kulturarv.png)
Berättande, sägner och andra muntliga traditioner är en del av det immateriella kulturarvet.
Det kan handla om olika former av muntliga traditioner och uttryckssätt – som berättelser, sagor och sägner, ordspråk, rim och ramsor, namn, visor, vitsar, poesi och annan ordakonst. I den nationella förteckningen över immateriella kulturarv finns flera exempel på berättande och muntliga traditioner som levande kulturarv i Sverige.