Folktro runt fäboden

Småfolk, skogsrå och troll. Det finns en stor sägenflora runt fäbodarna.

I skogarna runt fäbodvallen lurade skogsrået. Här avbildad av norske konstnären Theodor Kittelsen år 1892. Foto: Nasjonalmuseet (CC BY).

De underjordiska

Ett väsen som ofta dyker upp i sägner från fäbodarna är de underjordiska. I folktron har de olika benämningar, till exempel vittra, vättar, småfolket och de osynliga. I berättelserna bor de på eller i anslutning till fäbodvallen. Det var viktigt att hålla sig väl med de underjordiska, när de blev uppretade kunde de ställa till med ofog och olyckor på fäboden.

De små eller småfolket måste man hålla sig väl med. Ofta kallade man dem troll eller skog-Karin eller skoga, som enligt beskrivningen är ett slags skogsrå, fick man inte stöta sig med. Om man tex spillde mjölk eller något annat på golvet, brukade man säga: ”Det där skulle Karin ha”. Då man gick vall med korna, brukade man lägga ut salt och brödbitar åt henne på stenar.

Enligt Marta Olsson, Strömnesvallen, boförde småfolket till vallen samma dag som vanligt folk, men något senare. Därför måste man skynda sig allt vad man kunde vid framkomsten till vallen och göra allt iordning, så att småfolket kunde flytta in samma kväll. Enligt de flesta andra sagesmännen, boförde småfolket från vallen, då de andra kom dit, och tvärtom på hösten. Då man steg in i vallstugan för första gången på våren, skulle man hälsa god dag.

Berättat i Delsbo, Hälsingland av Karin Sundell (född 1877), Bädes-Sigrid (född 1859), Anna Rask (född 1858), Jonas Holmberg (född 1868), Sigrid Eriksson (född 1852), Kristina Nordin (född 1867), Marta Olsson (född 1873), Olof Jonsson (född 1877), Erik Svensson (född 1877), Kristina Karlsson (född 1896), Anna Persson (född 1891), Per Marsch (född 1856), E Nordlund och Karl Olsson (född 1897). Upptecknat år 1937 av Britta Dalhielm (Isof, ULMA 11367 Länk till annan webbplats.).

Fler berättelser om de underjordiska

(---) skogen, som omgav vallen, var ”de osynligas” hemvist (---). Detta visade sig tydligt i seden, att man vid ankomsten till bodarna måste hälsa ”goda henna nu då, vi komma vi nu då, och tack för i fjol”. Hälsningen upprepades i varje byggnad och t.o.m. varje rum man kom in i, annars kunde småfolket som bebodde vallen på vintern, bli förbittrat och föra olycka dit. Småfolket kunde t.ex. locka djuren ut på myrmarker, där de drunknade eller förtrolla dem så att mjölken sinade eller blev dålig. Om björnen något år härjade särskilt svårt ansåg man att ”de underjordiska” blivit retade och hämnades på detta sätt. Därför var man mycket noga med att undvika sådant som kunde misshaga dem. Man fick exempelvis ej hälla hett vatten på vissa ställen på vallen där man ansåg att småfolket bodde.

Berättat av Erik Eriksson (född 1897), Stina Ekman (född 1885) och Lisa Jonsson i Bollnäs, Hälsingland. Upptecknat år 1960 av Lena Husmer (Isof, ULMA 24570 Länk till annan webbplats.).

Bolvättar var små människor med stripigt hår och utstående ögon. De levde i familj liksom människorna. Ibland kunde det synas ett blåaktigt sken, och då troddes det vara bolvättarna, som ”brann lyse”. De brukade uppehålla sig i visthusbodar o.d., där det fanns matvaror av vilka de tog och åto. Om någon tittade på dem, försvann de.

Det var vid en fäbod, stintan tyckte det kom bort smör, ost, mjöl m.m., som förvarades i mjölkboden. En manlig bekant skulle hjälpa henne att få reda på hur det var fatt. Han gömde sig i mjölkboden under en stor kittel, där fick han se en hel liten familj komma fram, det var små små människor, som placerade sig runt en upp och nedvänd balja. Vättemoran började så laga iordning en måltid av matvarorna, som funnos där. När allt var färdigt frågade hon om alla hade fått var sin sked. ”Ja, men inte han, som ligger under kitteln”, sade en liten vätteunge. Mannen hade lyft lite på kittlen och tittat fram, men då försvann de allesammans och av måltiden syntes ej ett spår.

Berättat av Alida Melander (född 1859) i Södra Åsarp, Västergötland. Upptecknat av Gunda Carlsson år 1934 (Isof, IFGH 3261 Länk till annan webbplats.).

Det var en gumma som var i Överbuan för länge sen, och hon var lugn på kvällarna och la sej tidigt, och för det så blev hon väckt var morgon, hon behövde aldrig ha nån omtanke om det. ”Sara opp, sola rinn!” ropte det. Det var en vittergumma som väckte. Hon hade gläntat på dörrn, så hon hade sett det. Vittran det är goda väsen om man ej ofredar dem.

Berättat i Ragunda socken, Jämtland av Engla Hellén (född 1870). Upptecknat av Ella Odstedt år 1932 (Isof, ULMA 8127).

Man talade mycket om ”lussefärsfolk”. Särskilt brukade man träffa på sådana i fäbodarna och markerna däromkring. När de begav sig till fäbodarna så brukade ett par flickor vara i sällskap med varandra. Man bildade ett ”jät- lag”.

En morgon for min mormor och hennes kamrat på betet med korna. Vid middagstiden hade de kommit från varandra. Mormor gjorde upp en eld, vilket var vanligt, då man vilade middag i fäbodskogen. Korna lade sig att vila runt elden. Som min mormor satt där, tyckte hon sig höra en koskälla. Hon trodde emellertid att det var den andra ”jätkullan”, som närmade sig. Men då hon såg närmare efter så var det en liten ”lucifärs- kvinna”, som vallade sin sin boskap. Hennes kor var mycket små, men mycket feta och frodiga. Mormor såg hur hennes egna kor vände sig och tittade på de små korna. De passerade alldeles tätt intill vilplatsen. Ett stycke därifrån låg en stor sten. Över den stenen låg en stor torrfura kullfallen. Hon såg att de närmade sig stenen, men de kommo aldrig fram. Det såg ut som om de hade stannat där. Mormor menade att om hon hade haft en ”jätkniv” (de brukade i regel ha med sig en kniv i skogen) så hade hon kastat den över boskapen. Om hon fått göra detta, så hade de inte kunnat försvinna, utan då hade de blivit hennes egendom.

Det berättades, att korna kunde vara mjölkade på morgonen. För att skydda sig för sådant brukade man lägga en kniv eller en yxa innanför tröskeln till fähuset.

Berättat av Oskar Haglund (född 1903) i Sveg, Härjedalen. Upptecknat år 1930 av Ragnar Nilsson (Isof, IFGH 2192 Länk till annan webbplats.).

Skogsrået

I skogarna runt fäboden fanns skogsrået. Skogsrået har även kallats för bland annat bästa, råndan, huldran och skogsfrun. Hon har också haft smeknamn som Talle-Maja och Grankotte-Kari. I flera sägner har skogsrået själv kor och getter som hon vallar i skogarna runt fäboden, och om man var snabb att kasta något stål över djuren kunde man få behålla något av dem. Men det gällde att inte reta upp skogsrået.

En vallpiga satt på sovholen en dag och stickade på strumpan. Då såg hon plötsligt en stor skock får runt om sig och skyndade att kasta kniven över dem. Alla försvunno utom två som hon fick behålla. Sämre gick det för en annan vallkulla, som under enahanda förhållanden kastade en kniv över en skock kor med Bästa i spetsen. Hon fick en ko som stannade kvar medan Bästa och de andra försvunno. Lisbet, så hette vallkullan, tog kon med sig hem till fäboden och band den i bås. Sedan kokade hon messmör i kokhuset men blev ”duven” av värmen och satte sig och slumrade till en stund. Då började det smälla i väggarna, så hela kokhuset skakade och det ropades: ”Lisbet, Lisbet, misugrytan kokar över”. Lisbet sprang yrvaken upp och då stod Bästa i dörren och skrattade och sade: ”Har du tagit kon, så skall du väl ha stävan också!” och hon kastade en silverstäva så att den slog benet av Lisbet, som sedan blev halt hela sitt liv. Ja, så berättade de gamla! En del vallkullor tyckte dock Bästa om och hjälpte dem på många sätt, väckte dem då grytorna kokade över under någon liten ”lur”, föste hem bortsprungna kor till fäboden o.s.v.

Om det skällde, liksom en hund, om nätterna och det gick liksom ett hardrev runt fäbodstugan, då var det farligt. Då hade man på något sätt förargat Bästa, och det var bäst att taga sig i akt, stiga på golvet med högra foten först, låta korna gå ut ur fähuset över stål samt säga den treenige gudens namn. Då skulle ej Bästa mäkta göra något illa.

Berättat i Boda, Dalarna år 1935. Upptecknat av Erik H:son Nord (Isof, ULMA 8146 Länk till annan webbplats.).

Hon spottade och fräste värre än en markatta

Fräs Erik Andersson i Boda Dalarna berättar om Bästa i en inspelning år 1955 (Radiotjänst Gr 829B/ULMA Gr 8:b):

Översättning:

På den tiden när folk hade sina fäbodar i ordning å var där med kreaturen på somrarna så brukade pojkarna gå dit och hälsa på vallkullorna ibland. En gång, jag var väl omkring sexton år då, så frågade jag några storpojkar om jag fick följa med dem när de skulle gå åstad till ett fäbodställe. Men de skyllde på att jag var för ung å liten så inte fick jag följa med dem den gången inte. Men sen ett tag senare, det var då sedan han hade gift sig också det, så talade en av de där pojkarna om för mig vad som hände dem den där gången. Och när jag har historien från berättarens egen mun och när karl’n var känd för att inte ljuga så får det väl lov att vara sant också minsann. När de kom bort till fäbodstället, det var väl nästan fem fjärdings väg dit hemifrån, så hörde de en hund som skällde där borta en bit från fäbodstället. Och när de kom in till vallkullorna så frågade de vem som var där borta och jagade nu så sent och mitt i sommaren. ”Inte är det nån som jagar nu inte” sa flickorna, ”det är Lissbobben det där”. ”Lissbobben, vad är det?” frågade pojkarna. ”Det är Bästa det förstår ni väl” svarade flickorna. ”Hon är så vanlig här nu så vi ska väl vara aktsamma så vi inte retar henne, för gör vi det så blir hon väl så väldigt arg så. Om vi bara vrider undan en messmörsgryta från elden och gnisslar i ringarna lite så är hon på fönstret med detsamma. Om vi steker en fläskbit så blir hon då oskapligt arg också” sa de ”men aktar vi oss och inte retar henne så har vi just inte något ont av henne.” ”Hur ser hon ut då” frågade pojkarna. ”Jaa det är just det vi inte vet” svarade flickorna för vi får aldrig se henne.” ”Hur bär hon sig åt då?” ”Ja hon fräser och far omkring som en värsta stor katt och är kring benen och hälarna på oss. Men inte gör hon oss nåt och inte ser vi henne heller men ruskigt och konstigt är det, helst om det blir sent på kvällarna och man är ensam i stugan och blir fast för henne. Men hon har då inte kommit in i stugan till oss ännu.” ”Men då måtte vi väl få ut och reta fram henne minsann” sa pojkarna. ”Ja men kära hjärtanes pojkar, gör inte det” sa fäbodkullorna ”för då blir hon då så väldigt elak och arg” sa hon. Men inte ville pojkarna höra på det inte. De ut och härmas som de hörde Bästa gjorde. Men det stod inte på förrän hon var där inte. Hon spottade och fräste värre än en markatta. Men inte såg de henne och inte gjorde hon dem nåt men rädda blev de så det bar av in i fäbodstugan för dem allihop så de hade så när sprungit farstudörren av gångjärnen. ”Är ni nöjda nu då” frågade flickorna. ”Nu får vi äta upp det här flera kvällar i rad innan hon ger sig igen”.

Fler berättelser om skogsrået

Från fäbodstället Torksätern berättas att skogsrået en tid dagligen vallade sina kor tillsammans med en av fäbodpigorna där. Om morgonen kom rået utifrån sjön med sina kor och dit begav det sig också med dem varje kväll. Vidare berättas det att fäbodpigan en gång, medan hon och hennes följeslagarinna åto middag, stulit sig till att över axeln kasta en blick på den mat som skogsrået förtärde, och hon såg då att hon satt och sörplade i sig fågeltarmar. (---)

Berättat i Lima, Dalarna av Torks Brita Olsdotter (född 1842), Per Stor (född 1866), Perbjörs Per Olsson (född 1854), Haga Ingeborg Olsson (född 1867), Lissola Erik Persson (född 1870) och Kvarnmyr Selma Larsdotter (född 1879). Upptecknat av Nils Hjalmar Matsson år 1929 (Isof, ULMA 2305 Länk till annan webbplats.).

Vid Högbergets fäbodar gick en flicka vall med sina kor, en dag vid middagstiden när korna ställt sig att vila satte hon sig på en kullfallen fura för att äta, medan hon sitter där kommer en vacker och fint klädd kvinna gående bakom henne. Hon vänder sig om för att se vem det är, men hur hon vänder sig befinner kvinnan sig alltid bakom ryggen på henne, hon blir då alldeles förskräckt och förstår att det är Rånda. Hon vet ej vad hon skall göra, men till sist lockar hon till sig skällkon fattar tag i hennes skällremm och säger till kon, nu kossa min skall du ledsaga oss hem, och det är liksom kon forstår henne ty hon ställer sina steg mot fäbodvallen dit de även kommer utan vidare äventyr.

Berättat i Järna, Dalarna av Knuts Anna Jonsdotter (född 1839). Upptecknat av Albert Andersson år 1926 (Isof, LIU 585 Länk till annan webbplats.).

Vi hade en fäbod uppe på skogen. Där brukade vi ha kreaturen om sommaren, å då fick pigorna vara med, å se efter dem där. De talade om, att de inte fick vara i fred för skogråa. En gång så hade det blivit litet sent på kvällen med kreaturen, så den ena pigan gick för att se efter dem. Hon kom inte långt förrän hon fick se hela skocken. Då satt en käring å mjölkade så fort hon orkade. Pigan skyndade, för hon trodde att det var någon tjuv. Men när hon kom framemot korna, så blev allt ihop borta. Det blev skog av alltihop. När hon kom hem, så var kreaturen hemma. De hade mjölk i ljuvret som vanligt. Det var många gånger de blev narrade på det viset, att de tyckte att de såg kor, men det var inga, för när de kom i närheten, så blev de borta.

”Skogråa” hade både kor, getter å får. Jag hörde de gamle talade om, att hon kunde komma med skockar så stora, så det var som om de hade trampat ned hela skogen, för så brakade det. Hon höll sig inte i storskogen utan i trakter där det var vägar, å där det fanns folk.

Berättat i Vitsands socken, Värmland av Kristina Nilsson (född 1867). Upptecknat av Ragnar Nilsson år 1936 (Isof, IFGH 3742 Länk till annan webbplats.).

Min mormor berättade att ”skogsfrun” fört henne vilse vid en fäbod en gång. Hon gick runt i skogen en hel dag. När hon inte kunde hitta rätt och det led mot kvällen så satte hon sig på en sten i skogen och läst ”fader vår” baklänges. När hon sedan tittade upp så kände hon igen sig och igen sig och kunde gå hem.

Berättat i Sveg, Värmland av Oskar Haglund (född 1903). Upptecknat av Ragnar Nilsson år 1930 (Isof, IFGH 2192 Länk till annan webbplats.).

De hade nog en förnimmelse av att de inte voro riktigt ensamma i stugan men de brydde sig inte om det. Bästa som det naturligtvis var, brukade mest besöka dem om natten. De båda vallkullorna kunde ibland höra henne stöka framme vid spisen. En kväll sade Karin till sin kamrat, ”i kväll skall jag gömma disktvagan för henne, får vi se hur hon bär sig åt”. Sagt och gjort, på natten vaknade båda två vid ett fasligt oväsen inne i stugan. De reste på sig för att se vad som stod på, men just då tystnade larmet. De somnade igen och inget ovanligt hände. På morgonen begav sig kullorna iväg som vanligt med sina kreatur till skogen. Vid middagstiden brukade en av kullorna sova medan den andra gick vall. De beslöt att Karin skulle sova först. Hon hade sovit ett tag då hon rörde sig i sömnen och råkade då få handen på höften. Nu är det så att om ”basta” blir förtörnad på nåoon smyger hon sig på denne i sömnen och efterlämnar sitt visitkort. Detta hade hon nu lämnat efter sig på höften åt Karin. Denna fick i detsamma en sådan värk att hon nätt och jämt kunde resa sig upp. När hon därefter tittar in i skogen får hon se ”bästa” i en röd klänning och så utstöter bästa ett hemskt hånskratt som ekar mellan skogen. ”Bästa” har hämnats på Karin för att hon gömde tvagan. Karin blev därefter så sjuk att hennes kamrat måste omedelbart frakta ner henne till bebyggda trakter. Hur hon fick ner henne till byggden minns hon inte, men faktum är att Karin kom ner och måste omedelbart fraktas till sjukstugan. Där fick hon ligga i sju veckor innan hon blev bra i höften. Som synes är det bäst att inte reta eller förtörna ”bästa” eller någon annan underjordisk varelse.

Berättat i Ore socken, Dalarna. Upptecknat av Ragnar Engberg år 1935 (Isof, ULMA 8699 Länk till annan webbplats.).

Själv har jag aldrig sett något övernaturligt väsen säger Anna, men jag har många gånger under den tid jag var vallflicka hört Rånda och Berghunden. Sommaren 1862 hörde jag henne ropa mitt namn flera tillfällen och alltid tre gånger i följd och om jag somnat någon gång i skogen kunde hon ropa och väcka mig. Berghunden har jag hört skälla många gånger, ibland alldeles invid fötterna, men aldrig har jag sett något själv, men jag vet andra från den tiden som både sett och hört.

Berättat i Järna socken, Dalarna av Knuts Anna Jonsdotter (född 1839). Upptecknat av Albert Andersson 1926 (Isof, LIU 585 Länk till annan webbplats.).

Trollen

Sägnernas troll bodde i berget, i skogen eller under marken. Liksom skogsrået och de underjordiska kunde trollen ha egna djur som vallades i skogarna. För att inte människor eller djur på fäboden skulle bli bergtagna av trollen fanns olika typer av skydd.

Vid Snårbergets fäbodar var en flicka ensam med sina kor en höst för länge sedan, en morgon innan det blev riktigt ljust får hon höra vilket liv av skällor, kor och folk det är utanför, när hon ser ut kommer det en stor flock svarta kor och troll genom fäbodvallen och hon hör huru skällorna pinglar där tåget försvinner efter gärdesgården. Dagen efter när hennes anhöriga från byn anländer finner de hänne nästan vettskrämd.

Berättat i Järna socken, Dalarna av Knuts Anna Jonsdotter (född 1839). Upptecknat av Albert Andersson år 1926 (Isof, LIU 585 Länk till annan webbplats.).

För att icke bli bergtagen buro fäbodpigorna under vallningen en silverslant på sig. En ko som var dräktig måste även skyddas från att bli bergtagen. Man beredde henne skydd på så sätt att ett kors av stål hängdes i ett band om djurets hals och på vardera sidan om korset målade man ett kors med tjära.

Berättat i Lima socken, Dalarna av Torks Brita Olsdotter (född 1842), Per Stor (född 1866), Perbjörs Per Olsson (född 1854), Haga Ingeborg Olsson (född 1867), Lissola Erik Persson (född 1870) och Kvarnmyr Selma Larsdotter (född 1879). Upptecknat av Nils Hjalmar Matsson år 1929 (Isof, ULMA 2305).

Detalj från John Bauers illustration till sagan ”När trollmor skötte kungens storbyk” av Elsa Beskow år 1914. Foto: Jönköpings läns museum.

Vallkullan, trollen och rövarna

Vissa sägner återkommer från flera fäbodar i Isofs arkivmaterial. I stora drag är det samma berättelse men platsen, personerna och detaljerna kan skifta. Två sådana exempel är sägnen om hur trollen klär vallkullan som brud och sägnen om vallkullan som råkar ut för rövare på sätern men med list lyckas hämta hjälp från hemsocknen.

Det skall finnas en silverkrona i Ransäters socken, som man en gång skall hava stulit från trollen. Det var en vallkulla som höll till på sätern med sina kreatur. En natt så kom det trollpack från skogen in till henne. Och de hade bestämt att vallkullan skulle stå brud till en av deras söner. Vallkullan hade en hund hos sig. Som hon anade att trollen ville göra henne ont, så skyndade hon att sätta något tecken på hunden och visade honom till sitt hem. Det dröjde inte så länge, för än en av bondens drängar kom till fäboden med en bössa. Som han anade att trollen var i stugan, så sköt han ett skott över stugans tak. Och då kommo alla trollen utdunsane och dundrade in åt storskogen. När drängen kom in i fäboden, så stod vallkullan klädd till brud med en skön silverkrona på huvudet. De voro icke sena att taga kronan av huvudet och allt det andra som trollen hade satt på henne till smycke och for hem med det. Den kronan fingo trollen aldrig tillbaka. Den skall, enligt sägnen, ha stannat i Ransäters socken.

Berättat i Övre Ulleruds socken, Värmland av Carl Nyvall (född 1847). Upptecknat år 1930 av Ragnar Nilsson (Isof, IFGH 2038 Länk till annan webbplats.).

Det var en kulla som var ensam vid sätern medan hennes kamrat var hemma i socknen (bygden). Men då kom det tolv rövare till henne och de hade ihjäl en oxe för henne och bundo in skällkon och ville ta henne själv med därifrån. Men då spelade hon Tull och så vidare på hornet till kamraten hemma i socknen och då hon hörde hur det stod till ställde hon så att det kom folk dit och hjälpte henne att bli av med rövarna. Denna händelse skall hava inträffat vid ett fäbodställe i östra Lima. (---)

Berättat i Lima, Dalarna av Torks Brita Olsdotter (född 1842), Per Stor (född 1866), Perbjörs Per Olsson (född 1854), Haga Ingeborg Olsson (född 1867), Lissola Erik Persson (född 1870) och Kvarnmyr Selma Larsdotter (född 1879). Upptecknat av Nils Hjalmar Matsson år 1929 (Isof, ULMA 2305).

Skydd mot onda makter

Väsen som fanns runt fäbodarna, till exempel de underjordiska och skogsrået, kunde vara både hjälpsamma och farliga. För att inte reta upp de övernaturliga skulle man visa dem respekt och hänsyn, till exempel genom att inte hälla ut hett vatten på marken eftersom det kunde hamna på de underjordiska. Det fanns också olika ritualer och föremål som kunde skydda mot de onda makterna, till exempel att göra korstecken och att placera ut föremål av järn eller stål.

Innan man löste korna första gången på vallen, slog man salt och mjöl i skällan och gav varje ko en nypa därur. Man brukade även lägga stål på korna, dvs stryka med kniven tre gånger över ryggen på varje ko och sticka in kniven i väggen ovanför dörren. Och låta korna gå under den.

Om man ville att korna skulle komma ordentligt hem, borde man ta av sig förklädet, lägga det på tröskeln och låta korna gå över det. För att korna skulle följas åt i skogen brukade man knyta tre strån från svansen vid skällan med tre knutar.

Berättat i Delsbo, Hälsingland av Karin Sundell (född 1877), Bädes-Sigrid (född 1859), Anna Rask (född 1858), Jonas Holmberg (född 1868), Sigrid Eriksson (född 1852), Kristina Nordin (född 1867), Marta Olsson (född 1873), Olof Jonsson (född 1877), Erik Svensson (född 1877), Kristina Karlsson (född 1896), Anna Persson (född 1891), Per Marsch (född 1856), E Nordlund och Karl Olsson (född 1897). Upptecknat år 1937 av Britta Dalhielm (Isof, ULMA 11367 Länk till annan webbplats.).

För att skydda sig mot övernaturliga väsen satte man stål i fähuströskeln och hängde en hästsko ovanför dörren. Den första maj skulle man dessutom springa med en koskälla runt gården för att skrämma bort rovdjur och oknytt.

Berättat i Bollnäs, Hälsingland av Erik Eriksson (född 1897), Stina Ekman (född 1885) och Lisa Jonsson. Upptecknat av Lena Husmer år 1960 (Isof, ULMA 24570 Länk till annan webbplats.).

Fordomdags gjorde man korstecknet, slog ett kors med handen innan man trädde in i en fäbodstuga vid sommarvistelsens början. Och likadant då man flyttade därifrån, då skulle ej onda makter kunna träda in i stugan under det den stod tom. Om man lade två stickor i kors i den öppna spisen, då skulle ej de onda makterna heller komma ner genom skorstenen. Innan man gömde nyckeln med vidhängande länk skulle man också slå ett kors över honom med handen i luften.

Berättat i Boda, Dalarna år 1935 av Erik H:son Nord (Isof, ULMA 8146 Länk till annan webbplats.).

Källor & lästips

Litteratur

Jennie Tiderman-Österberg (2021): Vittra, troll och skogsrå – en del av det immateriella kulturarvet Länk till annan webbplats.. I: Tidningen Svensk fäbodkultur och utmarksbruk nr 3/2021. Förbundet Svensk Fäbodkultur och utmarksbruk.

Håkan Tunón & Bolette Bele (2019): ”Folktro och övernaturliga väsen”. I: Fäboden. Naturen, kulturen och kulturlanskapet. Centrum för biologisk mångfald (CBM) och Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Tommy Kuusela (2018): ”Då gick ett rå genom skogen”. Föreställningar om skogsrå i Gästrikland Länk till annan webbplats.. I: Från Gästrikland 2018. Gästriklands kulturhistoriska förening.

Åsa Nyman (1963): ”Trolska väsen och vardagsvidskepelse”. I: Fäbodar. Nordiska museet och Fäbodkommittén inom Samfundet för Hembygdsvård.

Länkar

Arkivmaterial

Sägenkartan

På Isofs Sägenkartan kan du hitta tusentals sägner från Sverige och Norge samt delar av Finland och Estland. Du kan söka på geografiskt område, sägenkategori (till exempel ”de underjordiska”) eller fritext (till exempel ”fäbod”).

Hitta direkt:

Folke

I Isofs digitala arkivtjänst Folke Länk till annan webbplats. kan du ta del av ett omfattande folkminnesmaterial. Här finns bland annat nästan alla svar till frågelistan Fäbodväsen (T 12), och där finns en särskild fråga som handlar om folktro kopplat till fäbodarna. Du kan också söka på fritext, till exempel ”fäbod” + ”troll”.

Hitta direkt:

Sägner – ett levande kulturarv

Berättande, sägner och andra muntliga traditioner är en del av det immateriella kulturarvet.

Det kan handla om olika former av muntliga traditioner och uttryckssätt – som berättelser, sagor och sägner, ordspråk, rim och ramsor, namn, visor, vitsar, poesi och annan ordakonst. I den nationella förteckningen över immateriella kulturarv finns flera exempel på berättande och muntliga traditioner som levande kulturarv i Sverige.