Fäbodar nu och då
Under många hundra år hade fäbodarna en avgörande roll för befolkningen i stora delar av Sverige. Fortfarande i dag finns levande fäbodar i landet.

Nybodarna i Oviken, Jämtland år 1936. Foto: Folke Hedblom (Isof, ULMA 34432).
I äldre tid hade fäbodväsendet en viktig roll i den norra halvan av Sverige. Systemet innebar att boskapen under sommaren fördes till sommarbete vid en fäbodvall som låg i utmarken på avstånd från hemgården. Fäboden gav både sommarbete och vinterbete vilket gjorde att gårdarna kunde hålla fler djur.
Formerna för fäbodbruket har varierat med tid och plats, och anpassades efter de lokala förutsättningarna. Vissa fäbodar låg enskilt, medan det på andra håll fanns fäbodställen som samlade fäbodar från flera olika hemgårdar. Vissa gårdar hade en och samma fäbod som användes (enfäbodssystem) medan andra gårdar kunde ha flera olika fäbodställen som användes vid olika tidpunkter på året (flerfäbodssystem). På fäbodvallen arbetade oftast särskilt anlitade fäbodpigor som skötte om djuren och tog hand om mjölken.
Fäbodarna användes framför allt för sommarens boskapsskötsel och mjölkförädling, men de kunde också användas i samband med exempelvis jakt och fiske eller bärplockning.
Fäbodgränsen
Fäbodar har framför allt funnits i den norra halvan av Sverige och bruket var under storhetstiden på 1800-talet som mest utbrett i Värmland, Dalarna, Härjedalen, Jämtland, Hälsingland, Medelpad och Ångermanland.
Genom Värmland, Dalarna och norra Uppland går en kulturgräns som kallas för ”fäbodgränsen” eftersom det norr och väster om gränsen har förekommit fäbodar. Där har de naturliga förutsättningarna gjort att åkerbruket inte spelade så stor roll, medan utmarkerna har varit stora och kunde användas exempelvis för bete. Gränsen markerar också skillnader när det gäller andra kulturyttringar i det gamla bondesamhället, till exempel mattraditioner och byggnadskonst.
Lång historia i Sverige – och världen
Fäbodväsendet har en lång historia i Sverige. Det har förmodligen rötter i medeltiden, och de första skriftliga beläggen är från 1500-talet. Systemet hade sin storhetstid under 1800-talet då det uppskattningsvis fanns tiotusentals fäbodar i det svenska fäbodområdet.
Även Norge har haft en omfattande fäboddrift (på norska setring) i stora delar av landet, och det har även funnits fäbodbruk i Finland och på Island. Liknande system med säsongsmässiga flyttningar mellan fasta sommar- och vinterbeten finns eller har funnits på många håll i världen, till exempel Brittiska öarna, Alperna, Balkanhalvön, Nordafrika och Centralasien.
Under 1800-talet gjorde industrialiseringen och jordbrukets övergång till växelbruk att fäbodväsendets betydelse minskade i Sverige. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet avvecklades många fäbodar. En del fäbodar revs eller förföll, andra omvandlades till fritidshus eller jaktstugor.
Dagens fäbodar
På vissa håll levde fäbodbruket kvar i större omfattning till efter andra världskriget, och helt försvann det aldrig. I dag finns omkring 300 levande fäbodar i Sverige, och flera fäbodar brukas fortfarande traditionellt med fritt skogsbete, mjölkdjurshållning och beredning av olika mjölkprodukter.

Mejeribyggnad på Skallskogs fäbod i Leksand, Dalarna år 2018. Foto: Jennie Tiderman-Österberg/Dalarnas museum (CC BY).
Långfäbod, hemfäbod, halvfäbod
I en del sammanhang används benämningarna långfäbodar, hemfäbodar och halvfäbodar för att beskriva olika typer av fäbodar. Långfäbod används då för de ”vanliga” fäbodarna med en typisk fäboddrift.
Långfäbodar
Även utfäbodar eller fjällfäbodar. Den typiska fäboden som låg på avstånd från hemgården och dit djuren flyttades på sommaren för att beta. Djuren sköttes där av fäbodpigor som även förädlade mjölken.
Hemfäbodar
Även byfäbodar, gårdsfäbodar eller åkerfäbodar. Plats dit hela familjen/hushållet flyttade för en längre tid och där det även fanns åkerbruk och slåtter.
Halvfäbodar
Plats dit djuren flyttades på sommarbete och där det fanns övernattningsmöjligheter men som låg så nära hemgården att man kunde bo kvar hemma och ta hem mjölken direkt.
Källor & lästips
Fäbodkulturen – ett levande kulturarv
%20Levande_kulturarv.png)
Fäbodkulturen är ett levande kulturarv i Sverige, och finns inskrivet på den nationella förteckningen över immateriella kulturarv. I fäbodkulturen ingår kunskaper om djur och natur, om skogsbete, bebyggelse, mat, berättelser, seder och bruk, redskap och musik. Norge och Sverige har gemensamt nominerat fäbodkulturen till Unescos representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Inskrivningen sker i december 2024.